Promosi Kek Bulan Ogos 2016 Di AnCasa Royale Pekan, Pahang : Kek Cappuccino Mousse


poster cake july  pekan

Siapa suka makan kek? Ros pun suka makan kek.Tapi ikut mood jugak macam nak berselfie pun ikut mood.

Entri kali ini berkisar pasal promosi kek untuk bulan Ogos 2016. Sebelum Ros membebel pasal kek ni, Ros nak cerita sikit secara ringkas pasal AnCasa Royale Pekan di Pahang. AnCasa Royale Pekan adalah sebuah hotel yang bertaraf 4 bintang. Mempunyai 133 bilik kesemuanya. Terletak di tengah-tengah Bandar DiRaja Pekan. Satu bandar yang semakin di kenali dan semakin berkembang pesat dalam industri perkilangan dan pelancongan. Selain itu bandar Pekan juga dikenali sebagai ‘Bandar Automotive’ kerana terdapat banyak syarikat kereta yang hebat-hebat telah berpusat di bandar Pekan ni. Hebatkan Pekan. Macam tak percaya…dulu orang panggil Pekan ni pekan koboi…..sekarang semakin membangun pesat.

AnCasa Royale Pekan bukan hanya terletak di tengah bandar Pekan, ia juga terletak bersebelahan dengan tebing Sungai Pahang. Percaya tak….mestilah u all kena percaya sebab Ros kan hotelier untuk AnCasa Hotels & Resorts. Kat sini pun kita dapat menikmati pemandangan yang menakjubkan di waktu matahari terbenam & terbit. Memang sangat cantik dan sungguh indah ciptaan Mu Ya Allah…Subhanallah.

Bukan nak bodek tapi inilah kenyataannya…..

IMG_20150602_181931.jpg

ancasa pekan.jpg

Nak story story pasal bilik kat hotel ni tapi lain kalilah sebab tujuan utama entri ini adalah untuk cerita pasal promosi kek. Hahahaha…jom Ros ajak korang makan kek, kali ni Ros belanja ok.

Gambar di atas dipinjam dari Google.

Kombinasi kek coklat yang lembut dan agak lembab dengan mousse berperasakan coklat-kopi. Setahu Ros tak ramai yang menyukai kek perasa ni. Tengok pada citarasa masing-masing.

Korang nak resepi kek ni…bolehlah berjumpa dengan Chef pastri kami di AnCasa Royale Pekan, Pahang iaitu Chef Zambri.

Kek Cappuccino Mousse ini dijual dengan harga RM100.00 bersih per KG dan RM9.00 bersih sepotong. Pada yang penggemar kek Cappuccino Mousse ni bolehlah ke Saffron Brasserie, AnCasa Royale Pekan dari pukul 10.00 pagi hingga 10.00 malam setiap hari dalam bulan Ogos ini.

Pihak hotel juga ada menerima tempahan kek untuk sambutan harijadi, pertunangan, perkahwinan dan sebagainya. Silalah hubungi kami di 09 – 424 6600 atau layari laman sesawang kami iaitu http://www.ancasahotels.com.

Ros nak cerita lebih pasal kek ni rasanya tak gempaklahkan..better korang pergi AnCasa Royale Pekan dan rasai sendiri kenikmatan dan kesegarannya. Haaaaaaa apalagi pergilah cepat…jangan tunggu lagi. Promosi ini hanya untuk bulan Ogos saja.

Selamat menyambut hari Kemerdekaan yang bakal tiba…..nantikan entri Ros pasal Bandar Kuantan, Pahang yerrrrrrr…..

Advertisements
Gallery

Kami & Hujung Minggu


Kembali bersiaran…entri kali ini –  “Kami & Hujung Minggu”.

IMG_20160807_123544IMG_20160807_123613IMG_20160807_123720

Ros sebenarnya jarang selfie selfot ni. Ikut mood jugalah. Bila kita nak selfie, anak-anak pun ikut juga selfie.

Hujung minggu lepas iaitu pada 07.08.2016 – Ahad, bawa Aqillah pergi buat mykad di UTC Pudu Sentral. Almaklumlah sekarang Aqillah dah 12 tahun, wajib kena ada mykad. Seperti kebiasaannya Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sering menerima ramai kunjungan. Ada yang nak ambil mykad, ada yang nak buat maykad baru & sebagainya.

IMG_20160807_135215.jpg

IMG_20160807_134327IMG_20160807_134320

Sementara nak menunggu giliran, kami sempat lagi berselfie. Hahahahaha…comelkan kami ni. Mana tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Nasib baik sistem di JPN cepat dan lancar. Rimas juga kalau lama-lama di JPN ini, orang makin ramai.

Patutlah tak senang duduk, rupanya dah masa untuk makan tengahari. Selesai saja urusan maykad Aqillah, kami terus mencari Papa. Ajak Papa pergi makan. Kesian Papa tertidur dalam kereta, tunggu lama yer….padan muka siapa suruh tak ikut tadi.

Tiada perancangan yang teratur…seperti yang Ros pernah bagitahu…Ros suka yang last minute planning. Baru best. Papa bawa kami makan tengahrai di Kampung Bharu, Kuala Lumpur. Selalu datang Kampung Bharu tapi ini adalah kali kedua Ros makan tengahari di sini. Yang pertama kalinya bersama Abg Adfzal dan Masnan. masa tu kami baru balik dari PWTC – atas urusan kerja. So yang ni kali kedua bersama Papa dan anak-anak tercinta.

Papa bawa kami makan di Restoran Gerak 21, Kampung Bharu. Masuk-masuk memang dah ramai orang. Papa kata restoran ni popular sampaikan Jalan-Jalan Cari Makan & Food Trail pun buat review dan program rancangan di sini. Tapi masa ni Ros hanya order ABC biasa. Tak ada selera nak makan nasi or apa-apa yang bergoreng dan berkuah.

IMG_20160807_155646.jpg

Benci dengan gambar ni….sebab Papa tak senyum langsung…benciiiiiiii. Masa ni Ros nak bergambar seorang tapi tiba-tiba Papa nak join sekali. But at least senyumlah kan. Bencilah. Ros juga maintain cantik menawan kan.

IMG_20160807_155827.jpg

Sebelum nak balik sempat berselfie di pintu gerbang Kampung Bharu, Kuala Lumpur.

Ok sampai sini saja entri Ros pasal hujung minggu kami….boringkan. Tapi Ros dan anak-anak tak boring, kami happy dan happening. Sampai pening kepala Papa nak melayan kerenah kami.

Tunggu Ros dengan entri Ros yang lain yerrrrrrr……selamat berjumpa lagi..hehehehe.

 

Gallery

AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur : Saffron Brasserie – Promosi Bulan Ogos 2016 – SET STIMBOT MAKANAN LAUT


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas :
Stimbot ialah masakan komunal yang berasal dari Mongolia, tetapi sekarang dapat dimakan dalam pelbagai bentuk di seluruh Asia Timur. Ia terdiri daripada periuk air rebusan panas yang diletakkan di tengah meja makan. Semasa periuk dikekalkan merenah, bahan-bahan makanan dimasukkan ke dalam periuk dan dimasak di atas meja.
Hidangan stimbot yang tipikal termasuk hirisan daging, sayur daun, cendawan, wonton, ladu telur dan makanan laut. Makanan yang dimasak biasanya dimakan dengan sos. Di banyak kawasan, hidangan stimbot sering dimakan pada musim sejuk.

Entri Ros kali ini adalah mengenai Promosi F&B Bulan Ogos 2016….nak bagi korang semua meleleh air liur hahahaha jom baca kalau nak tahu lebih lanjut mengenai promosi kali ini.

chicken briyani 4

Berita baik untuk penggemar-penggemar stimbot yer…..Walaupun Bulan Syawal sudah berakhir tetapi AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur seperti biasa meneruskan promosi bulanan untuk bulan Ogos atau bulan kemerdekaan ini dengan Set Stimbot Makanan Laut (Steamboat Set) dengan harga RM28.00 bersih untuk dewasa dan RM20.00 bersih untuk kanak-kanak. Set ini minimum dihidangkan untuk 2 orang. Haaaa kini semua orang boleh berstimbotkan…. Mak aihhhhh Ros yang tengah taip ni pun boleh tertelan-telan air liur ni haaa…Sebab motif entry ni lebih kepada nak bagi korang slurrpp slurrppp slurrppppp hahaha…..

920411_37_z.jpg

Gambar di atas – diambil dari Google : AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur pada waktu malam. Gambar ihsan tau ni…cantikkan Hotel AnCasa ni pada waktu malam.

DSC05010

Gambar di atas – diambil dari Google : Saffron Brasserie…haaaa nilah coffee house di dalam AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur. Sentiasa bersih dan teratur. Bukan nak puji tetapi inilah kenyataannya. Dan di sini jugalah anda akan menikmati hidangan Set Stimbot Makanan Laut yang pasti sedap dan Ros amat jamin anda akan datang semula ke sini bersama keluarga dan rakan-rakan.

If korang nak tau..ni sebagai info yer……Makan stimbot bersama keluarga atau kawan-kawan dikatakan menegaskan perpaduan dan bersatu hati kerana ia dilakukan dengan sebuah periuk kongsi yang tunggal. “Weilu” — mengeliling periuk — mempunyai maksud yang mendalam kepada orang-orang Cina yang banyaknya menganuti idea-idea Konfusianisme yang menekankan perpaduan keluarga. Gaya makan stimbot seringnya seronok dan dimakan dengan perlahan; orang-orang yang makan stimboat seringnya bersembang semasa makan bersama-sama. Secara tradisi, jenis makan ini kekadang berlangsung hampir sehari. Bentuk bulat periuk melambangkan perpaduan keluarga.

 Info di atas sedikit sebanyak dapat membantu menambahkan pengetahuan kita terhadap sesuatu makanan. Setiap makanan yang kita rasa dan cuba melambangkan keharmonian dan perpaduan keluarga. Begitu juga apa yang AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur cuba nak sampaikan kepada semua, bersesuaian dengan bulan kemerdekaan untuk tahun ini.

 d'kayangan 8.jpg

Gambar di atas – di ambil dari dikbee.com : Mohon pinjam yer Dikbee…….

unnamed.jpg

Gambar di atas – di ambil dari food.malaysiamostwanted.com : Mohon pinjam yer……

Macam mana teringin untuk mencuba untuk slurrrrppppp……..Ros pun teringin tau. Huhu jangan marah yer bos-bos Hotel AnCasa…….

Pada mereka yang berminat untuk menikmati dan merasai sendiri keenakkan slurrrrrppppp stimbot di AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur boleh la mencuba STEAMBOAT SET.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi :

Telefon – 03 20266060 samb. 7703 atau layari http://www.ancasahotels.com

Waktu Operasi :

Dibuka setiap hari dari Isnin hingga Ahad

Dari pukul 10.00 pagi hingga 10.00 malam

Harga :

Dewasa RM28 bersih & Kanak-kanak (4-12 tahun) RM20 bersih

(minimum 2 orang sahaja)

Promosi :

1 Ogos – 31 Ogos 2016

Gallery

Cuti Raya 2016 – Ke Arah Selatan Kali Ini


Hari Raya Aidilfitri berasal daripada bahasa Arab iaitu Ayd al-Fitr. Nama lain bagi  Hari Raya Aidilfitri ialah Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitra atau Hari Lebaran. Ia juga dinamakan Feast of the Breaking of the Fast, Eid, Idul Fitri, Lebaran ( Indonesia), Shemai Eid (Bangladesh), Ramazan Bayrami (Turki).

Serba sedikit pengertian Hari Raya : Kaum yang terlibat dengan perayaan ini ialah seluruh Umat Islam di seluruh dunia. Di Malaysia kaum utama yang menyambut perayaan Aidilfitri ini ialah kaum Melayu yang beragama Islam. Tarikh atau tempoh masa perayaan ini ialah selama sebulan. Perayaan ini bermula selepas berakhirnya bulan ramadan atau bulan puasa. Hari Raya bermula melalui dua cara iaitu melalui rukyah (melihat anak bulan) ataupun secara hisab (kiraan). Sekiranya melalui rukya, apabila anak bulan kelihatan, ini menandakan bermulanya bulan Syawal, iaitu bulan kesepuluh dalam Takwim Hijrah Islam. Di Malaysia, anak bulan akan diperhatikan oleh pegawai bertugas pada sebelah petang hingga maghrib dibeberapa tempat  yang strategik.

Hehehehe…terima kasih kepada Google untuk butiran di atas. Tanpa google terperap lagilah entry Ros pasal Cuti Raya 2016.

Print

Haaaaa….. E-Greeting tahun ini….. Selamat Hari Raya Aidilfitri dengan ingatan tulus ikhlas, maaf zahir batin dari AnCasa Hotels & Resorts. Awesome kan…please ucapkan ribuan terima kasih kepada Senior Graphic Artist (In House)  yang berbakat iaitu Abg Afdzal Imran. Tak lupa juga dibantu oleh PR Team yang lain.

Ok berbalik pada kisah Ros kali ini. Ros sekeluarga memang tak suka merancang jadual percutian kami. Kami suka last minute type. Shopping last minute….jalan-jalan last minute, bercuti pun last minute. But dalam kerja, no last minute ok. Ikut date line yang diberikan oleh boss.

Tahun ini Ros ambil cuti 5 hari..mula pada 4hb Julai – kerja tapi disuruh cuti haaaaa…..5hb Julai, 8hb Julai – cuti tanpa rekod. Pada 11hb hingga 13hb Julai, Ros kerja seperti biasa dan mula cuti balik pada 14hb Julai hingga 18hb Julai 2016. Kali ini cuti banyak kali revise yerrr. Ros tak nak cerita bab memasak pada malam raya, shopping malam raya, hari raya pertama buat apa…..Ros nak cerita cuti Ros sekeluarga di Port Dickson, Melaka dan Segamat, Johor.

Hari Raya 2016.jpg

Ni gambar kami sekeluarga beraya di Bagan Datoh, Perak. Sweet kami kannnnnnn….biasalah masuk bakul angkat sendiri.

Gambar ni pulak pada 15hb Julai 2016 iaitu pada hari Jumaat, kami bertolak petang lebih kurang dalam pukul 5.00 petang dari Ampang ke Port Dickson, Negeri Sembilan. Sepatutnya kami check in pada pukul 3.00 petang tapi kami ni jenis tak suka kelam kabut so sampai Port Dickson dalam pukul 8.00 malam…lebih kuranglah. Haaaa Papa ni suka bawa kami melalui jalan-jalan yang adventure….dari Ampang melalui Highway Langat terus exit kat Hulu Langat Batu 6 agaknya. Jalan lama tapi penuh dengan kehijauan. Melalui empangan entah apa namanya, tak sempat nak ambil gambar sebab Papa malas nak berhenti….alasan kannnnnn.

Kami bermalam di AnCasa Residences, Port Dickson selama 2H/1M….Ros booking Apartment 2 bilik…..staff rate tau. Surprise untuk anak-anak. Alhamdulillah mereka happy. Hanya ini saja yang mampu Ros hadiahkan untuk anak-anak.

Jeng jeng jeng……pagi keesokannya, Ros dan anak-anak bergambar disekitar taman di dalam kawasan AnCasa Residences, Port Dickson. Masa ni Papa tak ada sebab Papa lebih sayangkan teksinya dari kami niiiiiiii.

Happy kami kannn….belum breakfast lagi tau masa ni.

IMG_20160716_091759.jpg

Balik dari bergambar tadi terus dapatkan Papa disamping teksi kesayangannya….pujuk dia bawa kami pergi breakfast. Better breakfast luar dari breakfast kat area tepi pantai…mahal lorrrr.

Selepas breakfast, kami mandi laut….bergambar lagi lagi dan lagi….balik ke bilik dalam pukul 12.00 tengahari. Bersiap untuk bergerak ke Melaka pulak. Kami check out dalam pukul 1.00 tengahari.

IMG_20160716_162021

Gambar di atas ni gambar Ros bersama anak saudara Ros yang baru…comelkan. Aisyah merupakan anak ketiga kepada Uda Zakri dan Nani. Uda Zakri adalah abang kepada Papa dan bersamaan dengan abang ipar kepada Ros. Fahamkan. Seperti cinta pandang pertama. bila melihat Aisyah dan Ros jenis yang susah nak suka budak or bayi melainkan anak-anak Ros sendiri. Sampai laaaa ni Ros masih rindukan dia….Aisyah, Mak Andak miss u so much sayang. Nak jumpa si comel ni kena pergi ke Taman Serkam Maju, Melaka……hurmmmmm tahun depan insyaallah kita jumpa okk.

IMG_20160716_185221IMG_20160716_185430

Selepas minum petang kami di rumah Abang Ipar, kami terus bergerak ke destinasi terakhir iaitu Segamat, Johor. Beraya bersama mertua….

IMG_20160717_093852

Muka penat sementara menunggu baju siap basuh dan kering di Dobi Layan Diri di Taman Yayasan, Segamat. belum sampai lagi tempat yang ditujui iaitu Felda Pemanis 2. Huhhhh jenuh nak menunggunya. Tapi senang sampai Kuala Lumpur tak payah pening kepala nak basuh banyak bajukan.

Kami sampai di Felda Pemanis 2, Segamat, Johor lebih kurang pukul 11.00 malam kot. Penat terlampau penat….nak sebut penat giler sebenarnya hahahahaha. Dah tak lalu nak makan dan minum, tapi nak tidur. Nasib baik mak mertua tak masak apa-apa untuk menyambut kepulangan anak, cucu dan anak hantunya ni balik. Anak hantu tau bukan anak menantu. Bila adik ipar..namanya Suria bentangkan je lece (bahasa orang Johor untuk tilam) untuk baring…kami pun gedebushhhhhh ambil tempat masing-masing….tidur time. Tak taulah pukul berapa kami akan bangun esok pagi.

IMG_20160717_185500Mak oiiiiii muka tak sweet langsung…muka terpaksa katakan. Bersiap nak balik ke Kuala Lumpur……….inilah cerita Cuti Raya 2016 dari Ros sekeluarga. Tak ada yang menarik cuma tertarik hahahahahaha…

Gallery

Raja Cendol Gula Melaka


Haihhhh Raja Kapoor, kenapa muka ko macam tepung gomaklah….eeeehhhhh merepek pulak Ros ni kan. Maklumlah tengah menahan sakit yang teramat sangat ni. Jam sedang menunjukkan pukul 7.25 malam…..masih lagi di office…sementara ilham mencurah-curah keluar dari kepala ni.

Pernah dengar Raja Cendol…hurmmmm raja buah pernahlah kan..kecelaruan berlaku, hehehe teringat pulak dengan my lady boss..Ms. Uma, susah sangat dia nak menyebut kecelaruan. Hehehehehehe….

IMG_20160529_175714.jpg

Papa kata….Papa kata lagi, maklumlah Papa ni bekas pemandu bas persiaran so dia taulah tempat mana yang best.

Cendol gula melaka….hurmmmm rasanya sama seperti cendol yang boleh kita dapat di mana-mana…Kuala Lumpur pun adakan cuma kelainan di sini adalah penggunaan gula melaka yang dibakar. Cendol yang disediakan ada pelbagai jenis seperti Cendol VIP, Cendol Durian, Cendol Biasa, Cendol Pulut dan banyak lagilah. Selain cendol ada juga disediakan menu yang lain seperti mee udang, soto, laksa dan sebagainya.

Tapi Ros dah makan pil supplement Acaiberry….takut kempunan Ros order cendol special dan soto pedas..wallaaaaaa memang terangkat. Papa pula order ABC special dan mee udang. Berpeluh Papa nak menghabiskannya.

Haaaaa harganya pun berpatutan.

IMG_20160529_174137

Minta maaflah yer….entry kali ini kurang gambar….sebab Ros dah penat sebenarnya…….jumpa lagi di entry yang lain. Tunggu jelah apa lagi nak diceritakan….

Gallery

Moh Kita Ke Sungai Besar, Selangor


Dari Bagan Datoh, Perak,  kami singgah di Sungai Besar, Selangor. Papa kata kalau teringin nak makan seafood bolehlah datang ke sini tetapi tak taulah tempat ini sepopular Jeram di Kuala Selangor atau Umbai di Melaka. Pertama kali Ros datang ke sini. Suasana di sini sibuk sedikit kerana Pilihanraya Kecil Parlimen Sungai Besar akan diadakan. Agaknya lagi sebulan kot.

Cerita sedikit pasal Sungai Besar ni….Sabak Bernam merupakan salah satu dari 9 daerah besar di negeri Selangor. Daerah Sabak Bernam juga terletak di arah paling utara negeri Selangor dan bersempadan dengan negeri Perak. Dalam daerah Sabak Bernam ada 3 pekan utama iaitu Sungai Besar, Sekinchan dan juga Pekan Sabak Bernam sendiri.  Kawasan di sini dibahagikan mengikut parit. Tak banyak yang Ros tau atau cuba korek info berkenaan Sungai Besar ini.

IMG_20160529_163757

Selamat datang ke Sungai Besar….Ros yang ulang alik dari Bagan Datoh ke Kuala Lumpur, Kuala Lumpur ke Bagan Datoh pun tak singgah di Sungai Besar ni. Apa yang ada di Sungai Besar ni, Ros pun tak tau…jom kita terjah.

IMG_20160529_163506IMG_20160529_163451

Hurmmmm cantikkan…walaupun keadaan panas terik, Ros pujuk Papa untuk berhenti di sini dan bergambar. Bot-bot nelayan di Sungai Besar. Ada lagi tempat-tempat menarik yang boleh kita bergambar…sekejapnya.

IMG_20160529_161424.jpg

Wahhhh hijaukan…sejuk jer mata memandang. Lagi sekali Ros suruh Papa berhenti memandu dan parking ke tepi. Papa hanya menurut ajer. Dah macam pelancong pulak rasanya. Terpegun dengan kecantikkan alam semulajadi di sini..Subhanallah..

Apa tunggu lagi, Ros pun dengan excitednya mengambil beberapa gambar dengan berlatarbelakangkan sawah padi yang sedang menghijau.

IMG_20160529_161325IMG_20160529_161353

Susah juga nak bergambar dengan Papa ni….kena ugut baru nak bergambar sekali. Dia pikir dia handsome…bluekkkkkkk. Hehehe…..

IMG_20160529_161500.jpg

Inilah aku….Ros yang sebenarnya memang suka bergambar but not selfie yer….selfie pun ikut mood. Huhu…puashati dapat berjalan di Sungai Besar, Selangor. Tapi kerana kami nak cepat balik ke Kuala Lumpur…tak sempat nak makan seafood di sini. Inshaallah dilain hari ok….itu pun kalau ada mood.

Gallery

Balik Bagan Datoh


Sebelum baca entri Ros, jom kita nyanyi dulu…..hehehe

Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh…( 3X )
Hati girang
Ho ho… Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti

Haaaaaaaa barulah ada feeling bila nak baca entri ni. Pada 28.05.2016, Sabtu pada pukul 10.00 malam. Kami bertolak dari Ampang balik ke kampung di Bagan Datoh, Perak. Ada orang kata, kehidupan dan suasana sekarang agak berbeza dengan waktu dahulu. Kalau dulu cuti sekolah paling ditunggu-tunggu oleh kanak-kanak untuk balik kampung berjumpa atuk dan opah. Tetapi sekarang kanak-kanak dah kurang berminat nak balik kampung. Betul ker…..tapi itu kata mereka. Lain orang lain pendapatnya.

Cuti kali ini cuma Nurul Ashiqyn dan Nurul Aqillah saja yang balik kampung. Kakak mereka, Nurul Syafiqah telah mengikuti Kem Wira Jaya di Sungai Congkak selama 3 hari 2 malam. Boleh nampak gelagat anak-anak yang tak sabar nak balik kampung.

Kesian papa kena memandu…Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk sampai ke destinasi yang ditujui, membuatkan papa singgah sekejap di area Sekinchan……makan time katanya. Laparrrrr. Selesai saja makan, kami meneruskan perjalanan. Lebih kurang pukul 2.50 pagi, kami sampai Bagan Datoh. Apalagi…..zzzzzZzzzZZ

Pagi-pagi lagi mak dan papa kejutkan Ros….suruh bersiap nak pergi Pekan Bagan Datoh beli barang-barang dapur. Sebelum pergi ke pekan, Ros sempat snap beberapa gambar. Suasana pagi yan nyaman dan bersih.

IMG_20160529_080654

 Hanya Aqillah dan papa yang sempat bergambar bersama. Muka tak mandi, tapi serinya jangan katalah.

 Dari Sungai Balai Baruh nak ke Pekan Bagan Datoh mengambil masa lebih kurang 10 minit perjalanan. Dekat jer ye tak, tetapi dengan panas terik matahari di sini amat berlainan rasanya dengan panas terik matahari hari di Kuala Lumpur. Suasana di sini tak jauh bezanya dengan pasar di Kuala Lumpur cuma di sini penjual sayur-sayuran dan ikan adalah golongan warga emas yang berbangsa cina. Ada jugak penjual terdiri dari orang-orang melayu cuma lebih kelihatan di Pasar Siang setiap hari Ahad. Menemani mak dan mak lang membeli barang-barang dapur, sambil tu sempat jugak Ros mengambil beberapa gambar pasar tersebut.

Selesai di Pasar Awam Bagan Datoh, kami terus ke Pasar Siang, terletak bersebelahan saja lokasinya dengan pasar awam tadi. Haaaa di sini jangan cakaplah, macam-macam ada. Dari makan pagi, pakaian, barang-barang plastik hinggalah barang-barang serbaguna seperti bateri dan pencas lampu sebagainya.

IMG_20160529_083329IMG_20160529_083437IMG_20160529_083638IMG_20160529_085704

Kalau ke pasar siang ni, kami memang tak sah kalau tak beli pecal jawa dan soto. Huh walla memang sedap yop oiiiii. Tapi apakan daya, masa ini Ros dah mula mengambil Acaiberry, pil tambahan untuk diet. Bila tengok tu memang kecurlahkan, tapi apakan daya…….nak kurus katakan. Banyak juga mak dan mak lang beli. Ni betul-betul nak makan or nak kenduri ni. Hehhehe……..

Memang best kalau balik ke Bagan Datoh ni…walaupun dikelilingi dengan pokok kelapa (nyor), tapi suasananya masih terpelihara.

IMG_20160529_090150

Masih berdiri kukuh rumah-rumah kedai di Pekan Bagan Datoh ini. Masih lagi menyimpan cerita lama dan nostalgia pekan ini. Selamat tinggal Bagan Datoh….entah bila lagi akan ketemu…….

Balik Bagan Datoh