kPkopies : Food Truck Di Urban Street Dining Jalan Ampang – GilaKopi & Mee Siput Yang Rare


Image result for urban street jalan ampang

Gelombang food truck bukan lagi satu viral bagi mereka yang suka makan. Zaman bujang dulu kalau nak melepak, Ros lebih suka cari tempat makan yang terbuka. “Open air” orang panggil. Rimas kalau makan tempat-tempat yang tertutup ni. lagi-lagi kalau kat kedai mamak..mesti cari meja yang kat luar. Tapi itu dulu, sebelum kahwin. Zaman muda mudi yang suka lepak…tapi bukan lepak membuang masa, lepak bermanafaat. Sekarang ni dah beralih ke arah coffee house atau cafe….lebih hipster kalau di restoran. Semenjak dah berkahwin dan ada anak. Tapi susah juga nak cakap kalau mood tu teringin nak lepak dengan anak-anak dan suami dengan cara santai dan “open air” kami pergi juga. bak kata pepatah orang dulu-dulu ‘tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan’. Huihhh berfalsafah pula dah malam-malam ni.

IMG_20160816_201230

Lebih kurang 13 buah Food Truck ada di sini yang menyajikan pelbagai juadah….ada makanan western seperti Chicken Chop, Spaghetti, burger ada juga makanan dari Timur Tengah seperti Kebab Ayam & Daging, Nasi Arab bersama daging kambing bakar dan banyak lagilah. Ikut citarasa masing-masing.

Jangan jadi seperti kami ni….berpusing kat situ jer dah 30 minit. Tak boleh nak putuskan nak makan apa. Rambang mata dan tekak hahahahahaha.

IMG_20160816_200753.jpg

Image result for kPkopies

Dan akhirnya kami terhenti di satu food truck ni….terhenti kerana kami telah ternampak bungkusan Mee Siput bersama sambal. Makanan yang sememangnya rare di Kuala Lumpur ni. Hanya mereka yang berasal dari Johor saja boleh tau dan kenal makanan ini. Food truck yang kami kecoh-kecohkan ni ialah kPkopies namanya. Nak menyebutnya pun payah inikan nak menaip namanya. Mereka menjual Mee Siput bersama sambal yang siap dibungkus dengan harga bersih RM 2.00 sepeket. Sedap hingga menjilat jari, terutama sambalnya. Tak percaya, cuba jenguk sekejap gambar di bawah ni.

IMG_20160816_200739.jpg

IMG_20160816_200915

IMG_20160816_200833.jpg

Gambar di atas ni menunjukkan pelbagai minuman yang berasaskan kopi. Kopi blended tau…..nak panas ada nak sejuk pun ada. Papa kalau tengok ni mulalah menggatal nak order…tak silap Ros, Papa order Cappuccino Latte Special…tak percaya mai jenguk gambar di bawah ni. Muka Papa memang tak boleh blah kan…..

IMG_20160816_201020

IMG_20160816_201148.jpg

Kelebihan yang ada di food truck kPkopies ini yang takkan kita jumpa di food truck yang lain ialah mainan askar yang kecil berwarna hijau. Ingat tak mainan ni, hanya kaum lelaki yang lahir pada tahun 1980an saja yang tau pasal mainan ini. Tak percaya….tolong jenguk bawah….

IMG_20160816_200901

IMG_20160816_200855

Comelkan askar-askar ni….alat permainan yang rare…menjadi hiasan dan menarik perhatian kepada yang lalu lalang di sini. Sambil berjalan kami makan Mee Siput yang sedap dan rare dengan menikmati pemandangan indah Menara Berkembar KLCC di waktu malam.

IMG_20160816_201248.jpgIMG_20160816_202748

Kepada penggemar-penggemar kopi or gila kopi silalah singgah di Urban Street, Jalan Ampang bersebelah Hotel Corus. Cari food truck “kPkopies”…..memang terbaik dengan penyediaan kopi ala barista. Tak lupa juga Mee Siput dengan sambalnya yang terbaik. Susah nak cari Mee Siput kecuali kat Johor je. Lepaslah sikit rindu ni pada makanan negeri Johor. Harga yang berpatutan tetapi tak dapat menandingi keenakkan sambal Mee Siput dan keenakkan kopi ala barista.

Boleh menghubungi :

Foodtruck By HAJI’S Enterprise – Siti Nareah Suradi di 013-7715110.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s