Nurul Aqillah Dan G6PD Tak Boleh Dipisahkan


Macam seperti mimpi yang Nurul Aqillah dah 12 tahun. Cepatnya dia membesar. Hingga tak terasa masa berlalu dengan pantas. Ini bermakna 12 tahun Nurul Aqillah mengidap G6PD. Sebelum ini seumur hidup Ros tak pernah langsung tau pasal penyakit G6PD ni..sampailah lepas melahirkan Nurul Aqillah…apabila jururawat memberitahu –anak awak ni macam ade G6PD itu pun Ros tak dapat tangkap lagi..rasa suspen bila dapat tahu berita ini. Mulalah fikiran ni memikir benda-benda yang negatif. Dan akhirnya cuma 1 soalan saja Ros tanya pada jururawat –“kritikal sangat ker penyakit ni hingga boleh bawa kecacatan atau membawa maut..??” Ros bayangkan seperti penyakit thalesmia atau lukemia..sindrom down..autism atau lebih hebat..seperti penyakit jantung..

aqillah12

Sapa yang tak sayang anak…kalau boleh nyawa sebagai ganti. Walaupun Nurul Aqillah aktif, pandai dan membesar seperti kanak-kanak yang lain tetapi pemerhatian pada dirinya melebihi dari kakak-kakaknya. Nasib baik kakak-kakaknya faham keadaan si adik. Sampaikan pemakanannya, pakaiannya dan rawatan doktor pun Ros tak boleh lalai. Segala pantang larang Ros kena ingat. Penyakit G6PD ini kekal dalam dirinya hinggalah dia dewasa. Kepada sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, silalah baca info-info di bawah supaya manalah tahu dengan info ini dapat membantu mereka yang mengalami situasi sama seperti Ros.

Apa itu G6PD? Mulut yang ternganga tu cepat-cepat tutup nanti lalat masuk. Ramai yang tidak tahu apa itu G6PD. Petikan di bawah ini di ambil daripada Wikipedia.

g6pd

G6PD :

G6PD  singkatan untuk Glokosa – 6 – Fosfat Dehidrogenase merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan. Apabila sel darah merah tidak lagi mampu mengangkut oksigen dengan berkesan ke seluruh tubuh, keadaan ini dikenali sebagai anemia hemolytik muncul. Tambahan kepada anemia hemolytik, seseorang yang kekurangan G6PD boleh menjangka beberapa manifastasi klinikal pada keadaan mereka. Ini termasuk demam kuning baru lahir, sakit perut dan/atau sakit belakang, pening, sakit kepala, dispnea (pernafasan tidak teratur), dan palpitasi (adalah sensasi yang dirasakan saat jantung berdentum dengan kuat, cepat, atau tidak beraturan).

G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit. Ia adalah satu fenomena keturunan yang melibatkan kedua-dua jantina, lelaki dan perempuan, tetapi lebih sering dialami oleh bayi lelaki. Para ibu bapa tidak perlu risau jika anak mereka mengalami kekurangan G6PD ini kerana pada dasarnya ia tidak berbahaya. Komplikasi hanya akan terjadi jika mereka terdedah kepada ubat-ubatan yang boleh menghasilkan proses homolisis di dalam darah. Dari segi yang lain, G6PD boleh menjadikan penghidap, lebih kuat melawan penyakit Malaria.

Bagaimanakah G6PD diwarisi?

G6PD berlaku akibat mutasi (perubahan) terhadap gen yang terdapat pada kromosom X, iaitu salah satu kromosom yang menentukan jantina seseorang individu. Kromosom X secara tunggal dapat diketemukan dalam sel-sel gamet seperti ovum atau sebilangan nukleus yang terdapat dalam sperma. Oleh itu, kebanyakan pengidap kekurangan G6PD adalah lelaki yang mempunyai padanan kromosom XY, manakala wanita yang mempunyai padanan kromosom XX kebanyakannya adalah sebagai pembawa yang sihat sahaja. Untuk seorang wanita yang mengidap kekurangan G6PD, kedua-dua kromosom X nya perlu mengalami mutasi dimana keadaan seperti ini amat jarang berlaku.

Komplikasi :

Kebanyakan pengidap masalah kekurangan G6PD biasanya jarang mengalami sebarang gejala atau komplikasi. Pada penghidap yang terdedah kepada bahan-bahan tertentu seperti beberapa jenis antibiotik dan ubat anti malaria, sel darah merah akan mudah terpecah dengan lebih awal dari tempoh matangnya. Akibatnya pesakit akan mengalami gejala penyakit kekurangan darah (anaemia) seperti pucat, sesak nafas, lemah dan tidak bermaya.

Salah satu masaalah yang dialami oleh seseorang dengan kekurangan G6PD timbul sebaik sahaja selepas kelahiran. Demam kuning pada bayi baru lahir adalah keadaan biasa bagi semua bayi baru lahir, tetapi apabila ia berlanjutann, kekurangan G6PD syaki. Demam kuning baru lahir merupakan kekuningan pada putih mata, kulit, dan selaput hingus disebabkan mendakan garam hempedu pada tisu ini. Bagi bayi yang baru lahir, mereka kelihatan kekuningan di seluruh wajah dan tubuh badan. Ini merupakan akibat langsung kekurangan aktiviti enzim G6PD pada hati. Dalam sesetengah kes, demam kuning pada bayi baru lahir cukup teruk untuk menyebabkan kematian atau kecacatan neurologi yang kekal.

jaundice-in-newborn-babies

Diagnosis :

Ujian darah boleh dilakukan bagi menentukan samaada individu pengidap kekurangan G6PD ataupun tidak. Pada masa kini, ujian G6PD juga boleh dijalankan secara rutin sebaik sahaja seseorang bayi itu dilahirkan.

Rawatan :

Pengidap kekurangan G6PD biasanya tidak perlu dirawat melainkan dia telah menunjukkan simptom-simptom atau tanda-tanda komplikasi. Sekiranya anda adalah pengidap G6PD, anda perlu perlu mengelakkan sebarang perkara yang boleh menyebabkan sel darah merah pecah seperti memakan kacang parang, terdedah kepada ubat gegat dan meminum air kosong dengan terlalu banyak melebihi sejag air dalam sesuatu masa dimana anda tidak bersenam, tidak penat, tidak kehausan, dan tidak berasa kering akibat pengambilan kadar gula atau nutrien yang tinggi pada sesuatu masa. Anda juga harus memberitahu doktor anda tentang status G6PD setiap kali berjumpa doktor anda kerana ada beberapa jenis ubat yang mungkin tidak membolehkan anda mengambilnya.

Senarai Lengkap Ubat-Ubatan Yang Mungkin Merbahaya Untuk Pesakit G6PD :

 • Dapsone dan sulphones
 • Methylthioninium chloride (methylene blue)
 • Niridazole
 • Nitrofurantoin
 • Pamaquin
 • Primaquine
 • Quinolones termasuk ciprofloxacin, moxifloxacin, nalidixic acid, norfloxacin, dan ofloxacin
 • Sulphonamides, termasuk co-trimoxazole. Beberapa sulphonamides seperti sulfadiazine, telah diuji dan didapati tidak menyebabkan sebarang masalah kepada pesakit
 • Aspirin
 • Chloroquine
 • Menadione, atau yang diformulasi dari menadione seperti menadiol sodium phosphate
 • Probenecid
 • Quinidine
 • Quinine
 • Naphthalene (dalam ubat gegat)

Anda Dinasihatkan Supaya Menjauhi Makanan Seperti :

 • kacang parang (fava beans)
 • makanan yang mengandungi pewarna tiruan methylene dan toluidine blue
 • makanan yang mengandungi sulfida
 • kacang soya atau produk soya
 • semua jenis kacang atau produk kacang
 • Sesetengah produk bebas gluten seperti tepung
 • Asid askorbik tiruan yang biasanya terdapat dalam vitamin C
 • gula-gula dan makanan berperisa menthol

img_0001
Selain menjaga pemakanan, ibu-ibu yang menyusukan bayi yang kekurangan enzim G6PD digalakkan meneruskan penyusuan tetapi mereka perlu mengelakkan ubat-ubat berikut agar tidak termasuk di dalam susu ibu : ubat nyamuk (mengandungi pyrethium) ubat gegat (mengandungi napthalene) ubat-ubatan cina (senseh) ubat-ubatan herba atau jamu-jamuan ubat anti-malaria ubat sakit kepala seperti paracetamol (mengandungi thylenol).

Antara Langkah-Langkah Yang Mungkin Membantu :

 • Menjauhkan diri daripada faktor penyebab seperti pengambilan ubat-ubatan tertentu.
 • Pengambilan anti-oksidan, seperti Vitamin E mungkin membantu. Walaubagaimanapun, anti-oksidan seperti Vitamin C tidak boleh diambil dalam dos yang tinggi kerana vitamin C boleh menyebabkan hemolisis.
 • Pengambilan asid folic yang berterusan.
 • Beritahu doktor anda sekiranya anda menghidap penyakit ini sebelum mula memakan ubat-ubatan yang anda belum pernah ambil.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s