Kami PR Team : Hiasan Kolam Deepavali Di AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur


Salam sayang……salam rindu dari Ros..

diwali.jpg

Seperti biasalah kan….PR Department merupakan ‘pasukan’ yang diberi tanggungjawab dalam bab hias menghias ni. Untuk Deepavali pada tahun ini, Abg Afdzal dan Masnan adalah orang kuat dalam penyediaan burung merak dan corak kolam. Walaupun burung merak tersebut diguna pakai semula…tetapi Abg Afdzal dan Masnan telah ‘membaikpulihkan’ burung merak tersebut hehehehehe. Maklumlahkan diorang ni sebenarnya artist yang multitasking…

Ros akan menghantar email seminggu lebih awal kepada department F&B iaitu big boss diorang…Encik Syamsuri, orang kuat bahagian kitchen iaitu Chef Yohanis, Chef Syukri dan Encik Siva untuk memohon jasa baik mereka dalam menyediakan beras 10kg dan perwarna makanan seperti warna merah, hijau, kuning dan biru. Ini adalah persediaan dalam membuat kolam dengan warna yang menarik. Walaupun last minute punya kerja tetapi kami PR Team memang selalu happy.

Jom follow Ros selami apa itu Deepavali? Deepavali memberi sinar kepada semua penganut agama Hindu yang meraikan pesta cahaya itu dengan penuh kegembiraan. Mengikut putaran 12 bulan, Deepavali akan muncul setiap kali masuk bulan yang dikenali sebagai Aipasi. Lazimnya, sambutan setahun sekali yang biasa disambut pada penghujung Oktober atau pada awal November diraikan secara besar-besaran. Seperti kemeriahan perayaan lain, masyarakat India juga membuat persiapan bagi menjadikan sambutan Deepavali mereka lebih bermakna tahun demi tahun.

*Kolam simbol penyeri Deepavali…..

kolam-1

depa brs.jpg

Bagi penganut agama Hindu, sambutan Deepavali kurang serinya kalau kediaman tidak dihiasi dengan ‘kolam’, biarpun kecil tetapi mesti ada. Bercerita tentang hiasan ‘kolam’, ia merupakan lakaran hiasan yang biasanya bermotifkan bunga-bungaan dibuat di atas lantai rumah. Diperbuat daripada taburan bijirin seperti beras yang diwarnakan dengan pewarna makanan. Kebiasaannya ia diperbuat daripada taburan bijirin seperti beras yang diwarnakan dengan pelbagai warna menarik.

Menurut lagenda, hiasan ‘kolam’ ini merupakan lambang penyembahan Dewa Lakshimi, Dewa Kekayaan yang dipercayai hanya akan mengunjungi rumah mereka yang mempunyai hiasan ‘kolam’ di pintu masuk rumah mereka. Ia menjadi penyeri sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Malah, hiasan ‘kolam’ menjadi simbol atau acara bagi syarikat korporat, hospitaliti dan pusat membeli-belah untuk mewujudkan suasana sambutan Deepavali.

Sempena sambutan Deepavali tahun ini, AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur tidak ketinggalan dalam menghiasi premis ini dengan hiasan tradisional masyarakat India iaitu Kolam bagi memeriahkan suasana perayaan itu. Seronok tau bila kita take part dalam menaburkan kolam mengikut lakaran yang telah dibuat oleh Abg Afdzal di atas lantai. Tang menabur ni Ros dan Nora yang handle. Masnan pula dalam menghias ekor merak…..dari atas hingga kebawah. Kepingan kertas warna yang diprint dan dipotong mengikut bentuk, Masnan akan mengetip dan mencantumkan kepingan kertas tersebut menjadi ekor merak yang cantik.

img-20161019-wa0003

Haaaa tengok tu sampai tersandar Abg Afdzal dibuatnya…..nasib baik Abg Afdzal boleh control. Pada masa ini our lady boss cuti…so kami buat apa yang patut dulu.

img_20161021_155901

Walaupun kolam kami dah siap tapi macam tak puas hati….tak tahu kenapa? Maybe memerlukan sentuhan ajaib daripada our lady boss iaitu Ms. Uma.

Kebetulan pada masa tu ada group India….haaaa apa lagi, Ros tengok siap ada ambil gambar dan rekod lagi tau. Hahahahaha yang Ms. Uma pula dah macam superstar filem hindustan…kesian Ms. Uma…

img_20161025_140234

Inilah rupanya bila merak berdiri dengan megahnya…..ehhh bukan berdirilah tapi bertenggek..yahoooo inilah hasil kerja team kami iaitu Team PR AnCasa Hotels & Resorts….tapi ada seorang lagi staff yang sepatutnya join sekali iaitu Rizal..time ni Rizal bercuti. Sayang seribu kali sayangkan….

Mengambil kesempatan ini…..Ros ingin mengucapkan…..tengok bawah ni….

greeting.jpg

Hehehehehehehe jumpa di lain entri okayyyyyyyy……dah pukul 8 lebih, jom balikkkk yahooooooo hooorayyyyyy esok cuti….

Advertisements
Gallery

Alkisah “Grooming & Etiquette” Di AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur


Salam sayang….salam rindu dari Ros..

Image result for penampilan kemas di tempat kerja

Kerana diriku begitu berharga…gobek-gobek hp di hari minggu, teringat course 2 jam di AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur pada 17hb Oktober yang lepas. Hampir seminggu entri ni terperam..hahahaha jangan marah yer Adik….Course berkenaan ‘grooming & etiquette’. Terima kasih Ros ucapkan kepada HR Department kerana sudi mengadakan course ini….so inilah entri Ros kali ini..jom kita tengok apa itu grooming dan apa itu etiquette.

img_20161017_1509061

Grooming ialah :

  1. Kebersihan diri dan penampilan seseorang dari hujung rambut hingga hujung kaki.
  2. Kecantikan atau ketampanan, bukan hanya dilihat dari luar saja, tapi juga harus dilihat dari dalam (inner-beauty). Oleh kerana itu, perilaku juga harus diperhatikan dalam berpenampilan.

Etiquette ialah :

Budi bahasa, kesantunan, adab, tatatertib, peraturan yang tertentu di dalam pergaulan manusia setiap hari.

Pada hari tu Adik (Kamisah) yang memberikan penerangan mengenai grooming dan etiquette ni. Satu percubaan yang baik dari Adik. Congrats Adik. Actually grooming class ni 2 jam je….dari pukul 3.00 petang hingga 4.30 or 5.00 petang. Diadakan di Kayangan 3. Course ini dimulakan dengan pengenalan dan penerangan mengenai groming dan etiquette.

Grooming memainkan peranan penting dalam kerjaya kita. Ros yang bekerja sebagai Public Relations Assistant di hotel memerlukan penampilan yang bersih, kemas dan bersesuaian. Penampilan melambangkan keperibadian seseorang. Khususnya staff yang bekerja dibahagian operation yang berhadapan secara langsung dengan tetamu. It carries the hospitality image.

Kekemasan rambut untuk staff lelaki adalah pendek atas dari bahu dan kemas manakala staff perempuan pulak haruslah diikat ke belakang atau disanggulkan dengan rapi. Jika memakai ikat kepala atau hairnet haruslah bewarna hitam. Aksesori seperti cincin adalah tidak sesuai untuk staff yang bekerja di bahagian dapur dan servis layanan tetamu. Kuku haruslah dipotong pendek dan tidak dibenarkan mewarnakan kuku. Tatarias atau bersolek biarlah secara simple saja. Memadai dengan bedak, eye shadow, blusher dan lipstick. Kalau Ros nak terangkan dengan lebih lanjut mengenai standard grooming ni sampai ke esok pun habis.

Sesi kedua pula adalah demonstrasi mekap ke tempat kerja yang dikendalikan oleh Adik (Kamisah) dari HR Department. Adik juga merupakan seorang mak andam juga tau…partime bila ada masa terluang.

Ada 9 asas make up tau, antaranya pelembap muka, foundation, powder, kening, eyeshadow, eyeliner, maskara, blusher & lipstick. No wonderlah perempuan ni ada beg make up besar dalam beg diorang. Cakap orang, Ros pun sama dahhhhh……..dah sifat semulajadi seorang perempuan kan.

Adik telah memilih Desy sebagai model untuk demonstrasi make up. Excited Desy tau……Desy ni kerjanya dibahagian Front Office. Orang yang paling hadapan dalam hospitaliti ni. Adik kata nak belajar makeup ni kena ada sabar. Barang makeup pun tak payah nak branded sangat. Orang kata ‘ukur baju biarlah kat badan sendiri’. Betul tak..

Ok bab makeup ni Ros story simple je ekkk…Mula-mula Adik tempekkan foundation base ke muka Desy…foundation base ni kena ikut tone colour muka kita tau. Then Adik applykan powder.. pun tak leh banyak2.. just nak bagi dia more intact jek!. Pastu sapukan eye shadow!.. ingatkan keje mak andam nie senang ker… rupe nya susahh okkk.. ko nak kene biasakan dengan macam2 jenis bulu mata.. kelopak mata.. bulu kening! haishh.. baru Ros tahu mengandam nie bukan keje yg mudah rupenye! Cam Desy nie dia ada kelopak mata..jadi pada mereka yang tak ada kelopak mata tu macam mana ekkk..so tu yang senang nak ratakan eye shadow dia.. mulakan pada bola mata baru sapukan sapuan penuh….takpe Ros takpe… ini semua pengalaman untuk kita pandai mendandankan diri kita! ahakkss!!!. Bahagian kening pula, Adik letakkan foundation untuk tutup bulu-bulu halus kat kening kita. Bentukkan pulak dahh…pastu letakkan eyeliner dan maskara. Bab blusher ni pun ada tekniknya…sapuan blusher mestilah mengikut tulang pipi kita. Sapuan dari belakang bawa ke depan. Akhir sekali calitkan lipstick. Warna lipstick tu jangan yang merah menyala…biarlah yang neutral colour bersesuaian dengan tempat kerja.

img_20161017_1634511

img_20161017_1616021

img_20161017_1606081

img_20161017_1631041

img_20161017_1631501

img_20161017_1637551

Ros makeup ni taklah pandai sangat tapi bolehlah…asalkan tak ada orang komplain dah. Ros lebih suka makeup secara simple tapi mesti awesome tu yang penting hehehehehehe…

Di sini juga Ros dapat belajar apa itu grooming & etiquette. Walaupun 2 jam tu satu masa yang singkat tapi amat bermakna juga tau…Pada mereka yang ingin mencuba khidmat Adik sebagai mak andam atau mereka yang ingin belajar bersolek bolehlah menghubungi Adik di 018-6694340. Jangan risau Adik ni peramah dan baik hati….cubalah call dan tanya confirm tak rugi punya…..

Nantikan entri Ros di lain hari okeyyyyyy………..

Gallery

EPISOD 3 : Nostalgia Trip Bersama Sahabat Media 2014 Ke Negeri Melaka


Salam sayang…..salam rindu dari Ros…..

banner-cc1m

10615636_764288886948054_4290615133197858741_n

22.08.2014 – Program selama 3 hari 2 malam – Ros dan sahabat media berkunjung ke Negeri Melaka dan bermalam di Bayou Lagoon Park Resort. Merupakan hotel yang baru beroperasi dan ianya dilengkapi dengan taman tema yang memukau semua pengunjung di sini tau. Hotel ini terletak di Bukit Katil.. dekat jer dengan Bandaraya Melaka, dalam 15 minit camtu ha.. So kalau nak turun ke Bandar Warisan Dunia tu, memang hotel ni sangat sesuai sebab lokasi dia yang strategik. Kat Melaka ni banyak tempat telah Ros lawati…nak tau, sila teruskan membaca…

melaka56

Sempat bergambar bersama Reen & Piet. So Ros rasa berbangga kerana Ros dan sahabat media yang lain merupakan pengunjung yang merasmikan hotel baru ini. Hotel baru, tilam baru, bantal baru segalanya baru…

melaka38

bayou2

Ros kan baik hati sebab tu siap bagi details lagi pasal harga, keluasan dan kemudahan disetiap bilik tau.

locationmap1

Dah mengantuk disorongkan bantal pulak tu…siap ada map lagi kepada mereka yang inginkan percutian dalam taman tema…inilah tempatnya.

Pihak management Bayou Lagoon Park Resort telah menyediakan pelbagai aktiviti untuk kami semua. Aktiviti air lagi tu…hurmmmm sedih time ni Ros tak dapat join kerana period, so partime cameraman la mak nakkkk oiiiii…

melaka14

Ada yang karaoke, berlumba dalam air, rebut duit syiling dalam air….memang bestlah. Siap ada hadiah untuk setiap aktiviti yang disediakan. Not my rezekilah nak join…..

Malam tadi berendam dalam air…paginya pulak sidang media. Huhu mengantuk time ni. Tak silap Ros ada sahabat media yang ambil gambar…candid camera…hehehehe.

Dari menginap di hotel baru, Ros ke salah satu restoran yang menyajikan makanan Baba Nyonya. Lagi best ada persembahan kebudayaan. Sambil makan kami menyaksikan persembahan Baba Nyonya. Kalau nak tahu, Baba Nyonya adalah kaum peranakan yang asal-usulnya dari Cina dan berkahwin dengan orang tempatan. Mereka kekalkan budaya orang Cina tetapi cenderung terhadap pakaian dan Bahasa Melayu. Huhhhhhh masakan mereka memang terbaik….sedap betul…..

Ros kan bila syok makan, memang jangan haraplah kalau nak ambil gambar makanan…sahabat media yang sibuk snap sana snap sini. Lantaklah korang….Ros layan dunia Ros….nyum nyum nyum.

Hehehehe…Ros merasa naik cruise tau. Ok kali ni Ros ke Melaka River Cruise. Melaka memang sinonim dengan gelaran “Venice Of The West”. Kalau zaman dulu, popular dengan perdagangan, kini diubahsuai sebagai tarikan pelancongan. Waktu operasi dari 10 pagi hingga 12 tengah malam. Feeling habis naik cruise sepanjang Sungai Melaka dah macam berada di Venice. Beranganlah pulakk…

melaka5

melaka6

melaka7

melaka8

Angin sejuk waktu malam di sepanjang sungai membuatkan Ros seperti berada di Venice tau. Kepala ni hanya bergerak ke kiri dan kanan melihat keindahan di waktu malam.

Orang kata tak sah datang Melaka kalau tak singgah di Jonker Walk. Macam-macam barang ada dijual di sepanjang jalan kat sini. Kalau nak datang sini, boleh datang pada jam 6 petang hingga ke lewat malam setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad.

melaka

Dengan becanya yang berwarna-warni siap ada lagu lagi. Kat sini Kak Anna sempat shopping barang antik lagi. Lantaklah ko kak…Ros tolong bawakkan jer yeeeee…

Selepas bershopping sakan di Jonker Walk, kami ke Muzium Baba dan Nyonya. Memang terletak dilokasi yang sama dengan Konker Walk. Ni kalau nak tahu diusahakan oleh Baba dan Nyonya Melaka khas untuk para pelancong belajar tentang sejarah dan keunikan Baba dan Nyonya. Dibuka setiap hari dari jam 1030 pagi – 1230 tengah hari dan 200 petang – 430 petang. Bayaran sebanyak RM8 untuk dewasa dan RM4 untuk kanak-kanak. Amacam boleh jadi tour guard tak. Sorry gambar tak ada sebab Ros penat giler. Memori di muzium ni hanya dalam kenangan Ros saja….sorry again okey. Degil nak tau jugak…google dan search lokasi ni.

Menara Taming Sari..dari ketinggian 80 meter, pelancong dapat melihat Selat Melaka, Kompleks TUDM, Stadthuys, St. Paul Peak, Masjid Negeri, Pulau Melaka dan Memorial Kemerdekaan selama 7 minit. Mampu menampung sehingga 80 penumpang pada satu-satu masa. Beroperasi pada jam 10 pagi hingga 10 malam setiap hari. Bayaran RM20 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak. TunjukMyKad, boleh diskaun 50%.

Puashati beb dapat lihat seluruh Melaka gitu…bangga jadi anak Malaysia. Sebenarnya banyak tempat menarik yang boleh kita lawati.

Singgah di The Eco Tree Hotel yang terletak di 1, Jalan Melaka Raya 9, Taman Melaka Raya, 75000 Melaka. Hotel ni hotel boutique. Juga hotel yang baru beroperasi. Jom terjah apa yang ada di hotel ini…

melaka27

melaka30

Sejuk je bila masuk hotel ni….hehehe aircon baru hotelkan baru. Memang ada kelas dan kualiti. Kemudian Ros ke The Settlement Hotel. Lokasi di No. 63, Jalan Ujong Pasir, World UNESCO Heritage City Melaka, 75050 Melaka. Kat hotel ni kan perabotnya memang antik. Segalanya antik disini. Tak caya..mehhh tengok..

melaka44

Macam mana percaya tak. Memang unik hotel ni. Pada Ros ia memang sesuai untuk mereka yang suka pada sejarah dan seni.

Banyak tempat di Melaka yang Ros dapat lawati. Sampaikan ke tempat kraftangan Melaka yang terletak bersebelahan dengan Zoo Melaka kalau tak silap Ros lah.

Jangan kecam Ros kalau nilah 1st time melangkahkan kaki ke tokong cina…tokong ni bukan sebarangan tokong tau…

 

Kalau nak ikutkan banyak tempat sebenar Ros pergi. Tetapi yang penting bagi Ros ialah persahabatan yang terjalin disepanjang program bersama Sahabat Media, Santai Travel & Tourism Malaysia.  Sekian sudah episod trip Ros bersama sahabat media. No more sambungan….

Nantikan entri Ros yang lain pulak yer….

Gallery

EPISOD 2 : Nostalgia Trip Bersama Sahabat Media 2014 Ke Perak Darul Ridzuan


Salam sayang…..sayang rindu dari Ros…..

banner-cc1m

Nostalgia Bersama Sahabat Media 2014 Selamanya Dihati….

Selepas balik dari trip bersama media ke Johor, Ros dapat bersama-sama dengan anak-anak selama dua hari sahaja. Episod kedua ini mengisahkan Ros bersama sahabat media yang lain berkunjung ke negeri Perak Darul Ridzuan.

sahabat-media-perak2

Kami semua berkumpul pada pukul 7.00pagi di Matic, Jalan Ampang.  Lokasi pertama kami ialah Homestay Maju Manik di Sungai Manik, Teluk Intan, Perak. Kami disambut dengan paluan kompang oleh penduduk di sana. Dihidangkan dengan masakan kampung…seperti masak lemak pucuk ubi, ubi rebus dengan sambal, ikan pekasam goreng dan banyak lagi. Haaaa masing-masing dah seperti orang tidur disorongkan bantal…banyak aktiviti yang diadakan di sini. Tak nak cerita lebih-lebih…

Rindu betul dengan diorang ni….Noreen, Piet, Kak Diana….banyak lagi sahabat media yang Ros sebenarnya dah lupa nama diorang hehe..jangan sentap yer.

Homestay yang indah berlatar belakangkan pemandangan sawah padi….jakun aku tau masa ni….

5

Selepas Homestay Maju Manik….kami ke lokasi kedua iaitu Pasir Salak Eco Resort. Resort ini bersebelahan dengan Sungai Perak. Mempunyai 50 buah chalet. Masakan di resort ini juga sedap. Tukang masak di resort ini sangat mahir dan berpengalaman. Bab makan jangan cakaplah….Pemandangan di resort ini sungguh indah tatkala dengan kesegaran udara di waktu pagi serta tenang dan aman di waktu malam…actually menakutkan sebenarnya…hehehe….inilah penginapan kami untuk hari pertama di Perak.

sahabat-media-perak7

pasir-salak

p_20140818_145622_hdr

pasir-salak2

Sempat jugaklah kan merasa mandi pool di sini. Masa ni baru nak belajar berselfie tau. Kelakar pulak Ros tengok gambar ni…..gemuknya aku kannnn. Puas berendam dengan diorang tiba-tiba terasa lapar. Balik ke chalet masing-masingdan bersiap untuk makan malam. Makan malam dengan dijamu hidangan yang sedapppppp …planning last minute oleh Kak Anna….kami ke Menara Condong Teluk Intan….terima kasih kepada driver Abang Junaidi Pearl Holiday yang baik hati dan hanya mengikut aje….

menara-condong2

menara-condong

Dua gambar di atas pinjam dari noreenkamsani.blogspot. Ros suka gambar Ros tengah melompat dengan Kak Diana….hehehe tak sangka pulak Noreen pilih gambar ni untuk blog dia…..Kebetulan pulak ada pasar malam kat sini, tapi taklah banyak jualannya…

pasar-malam-teluk-intan

teluk-intan

Sempat lagi Kak Anna, Abg Din Bernama TV dan Resort Manager Pasir Salak Resort…sorry tak ingat namanya leka mengunyah kuaci sambil berborak dengan peniaga di situ. Ros tukang ambil gambar. Bila dah penat…kami balik ke Pasir Salak Resort dan ZZZZzzzzzZZz..

Esoknya..hari kedua Ros di Perak…Lokasi kami ialah ke Perusahaan Labu & Pasu di Kampung Tanjung Bidara, kampung Gajah.

Masa ni Ros tak nak lama-lama sebab panas…tunggu diorang dalam bas, sejuk sikit kan. Seterusnya kami ke lokasi Gaharu Tea Valley di Gopeng, Perak. Luas tau kawasan ni. Ingat teh dihasilkan melalui penanaman daun teh tetapi tidak…rupanya gaharu pun boleh menghasilkan teh..teh gaharu. Rasanya hampir sama dengan teh yang biasa kita minum tetapi ia berbau harum dan wangi…

gaharu3

Haaa inilah driver yang baik hati tu..Abang Junaidi…siap peluk kayu gaharu lagi. Kalau nak tau harga kayu gaharu ni boleh mencecah ribuan ringgit..

Kami menaiki van untuk ke lereng bukit, tempat penanaman pokok gaharu. Lorong bukit yang sempit memang ngeri tetapi adventure. Sebelum itu dengar penerangan mengenai pokok gaharu dan barulah berjalan-jalan disekitar kawasan tersebut.

gaharu6

Yang kat belakang tulah kawasan pokok gaharu..besarkan. Gambar ini diambil dari pelantar tempat kami mendengar penerangan tadi.

gaharu8

Kalau nak tau, setiap pokok gaharu di sini dilukis dengan gambar haiwan seperti harimau, monyet, gajah dan banyak lagi. Ada cerita disebalik lukisan tersebut iaitu…gadis atau lelaki yang belum berkahwin jodohnya akan cepat kalau memeluk pokok tersebut. Mitos je tau jangan percaya..tahyullll.

Lovers Tree ni pokoknya dah tua dan besar dari yang lain. Ia ditutupi dengan pagar. Seram jugak tengok pokok ni.

Selepas menjelajah kawasan penanaman pokok gaharu ini, kami terus ke Ipoh..lokasi terakhir kami di negeri Perak. Kami singgah sebentar di Port, Ipoh. Ada majlis Rumah Terbuka Hari Raya dan penerangan mengenai Port pada media. Tiada gambar sebab bateri handphone mati…..Di Ipoh, kami menginap di Lost World Hotel.

tambun2

Pemandangan yang diambil dari jendela tingkap bilik di Lost World Hotel. Bersiap sedia untuk makan malam di Lost World Of Tambun. Best gilerrrr. 1st time Ros datang ke sini.

tambun

tambun1

Bergambar bersama mereka…ni semua muka yang tak sabar nak main air. Makan dah…bergambar pun dah….main air je belum….jom terjunnnnnnn….

Keesokkanya…kami ke The Banjaran Hotspring Retreat. terletak bersebelahan dengan Lost World Of Tambun. Tempat yang esklusif untuk orang ternama. Semalam pun dah ribu riban…mampu ker..

Memang cantik dan sesuai untuk mereka yang gemar mengambil gambar pemandangan.

Kemudian kami kembali semula ke Lost World Of Tambun. Ni pada mereka yang tak puas berendam semalam, sambung pada hari ini. Ros tidaklah…nak tukar baju lah apa lah…sorry yer korang pergilah mandi yer. Ros masuk bilik dulu…

tambun3.jpg

Tengahari..kami bertolak ke Bandaraya Ipoh……..laaaa biasa jer. Melawat Stesen Keretapi Ipoh & Mahkamah Tinggi Ipoh…actually banyak sebenarnya tapi panas so Ros hanya duduk dalam bas. Letih berjalan tadi pun tak habis lagi….

After Bandaraya Ipoh kami bergerak balik ke Kuala Lumpur. Tak sabar nak jumpa anak-anak. Rindu mereka.

Tunggu episod 3 trip ke Melaka pulakkkkk…..

Gallery

EPISOD 1 : Nostalgia Trip Bersama Sahabat Media 2014 ke Johor Darul Takzim


Salam sayang…..sayang rindu dari Ros…..

banner-cc1m

Nostalgia Bersama Sahabat Media 2014 Selamanya Dihati….

12 Ogos 2014 – 14 Ogos 2014….1st time follow Sahabat Media VMY 2014 bersama Tourism Malaysia dan Santai Travel. Pelawaan daripada Kak Anna yang pada mulanya hanya untuk membantu tidak akan Ros lepaskan. Yelah peluang dapat berjalan sambil bekerja. Dapat gaji lagi tau. Dari sinilah Ros berkenalan dan tambah kenalan dari kalangan media cetak, elektronik & blogger. Antaranya Mawardi Yunus, Piet, Kak Diana Segodeng, Izzati, Nannie Isa, Pojie, Halim Nadzeri, Danish, Abg Sham TV3, Ellie Toh, Emily, Abg Fuad True Asia, Kaio, Azlina, Rosmaria dan ramai lagi. Maklumlah dah 2 tahun berlalu. Kenangan bersama mereka, Ros abadikan di dalam blog Ros yang entah apa-apa ni..

Hari Pertama : Ladang Nenas – Station Nenas Alur Bukit, Pontian…..merupakan lokasi pertama kami sampai. Ladang yang terletak di Pontian, Johor ini dengan keluasan 300 kaki persegi…tersangatlah luas dan penuh dengan pokok nenas aje. Bayangkan seperti hingga hujung dunia tu baru ada nampak ladang kelapa sawit !.

10550828_764256800284596_8001946275950364840_n

Nictar Bee Farm – Seterusnya ke lokasi kedua iaitu ladang nenas jugak. Selain menanam nenas..mereka juga menternak.. eh! haaaa rupanya mereka ada ternak lebah untuk dapatkan madu asli. Madu pun ada bermacam jenis dan korang boleh dapatkannya di sini. Yang bestnya, kat sini ade sweet corn original ! Kenapa original? Sebab jagung kat sini mentah tak payah kukus bagai, sebab tu manis.

Muzium Nanas – kunjungan pendek kami ke lokasi ketiga iaitu Muzium Nanas di Pontian. Kat sini kita boleh belajar sikitlah pasal asal usul buah nenas, apa produk yang berasaskan dan demonstrasi bagaimana benang dihasilkan dari daun nenas. Boleh buat baju lagi. terkejut mak masa tu tau….

Rumah Bugis – terletak di Kukup Pontian, Johor. Lokasi keempat sememangnya menarik perhatian Ros kerana inilah kali pertama Ros dapatmenjejakkan kaki ke Rumah Bugis ! Rumah asli budaya Bugis yang masih bersisa di Pontian, Johor.. pembaikpulihan rumah ni saja dah makan jumlah jutaan ringgit. Perabot dan konsep dalam rumah ni memang asli Bugis style tau! gituuuu.

 

Taman Negara Tanjung Piai – Lokasi kelima ini merupakan tapak warisan negara dan diisytiharkan sebagai Taman Negara memandangkan di sini terdapat kekayaan khazanah alam semula jadi iaitu hutan, hutan paya bakau serta pelbagai spesies flora dan fauna. Taman ini juga menjadi tempat kediaman pelbagai jenis unggas dan hidupan paya bakau yang lain seperti ketam nipah, ikan tembakul serta kera pemangsa ketam. Dashyatkan…merupakan tanah paling selatan di Benua Asia. Rasa sungguh bertuah dapat jejakkan kaki ke sini.

        tanjungpiai2        tanjungpiai1          tanjungpiai3

tanjungpiai4

Hotel Doubletree – Hilton, Johor Bahru – Lokasi keenam atau lokasi terakhir untuk hari pertama di Johor. Setelah seharian kami berpeluh dan bermasam bersama-sama, berjalan bersama-sama, bergurau dan kecoh pun bersama-sama. Cuba tengok gambar di atas sebagai saksinya, porak peranda rumahtangga tau… Kini tiba masa untuk merehatkan diri di katil hotel yang super duper punya selesa.. hotel bertaraf 5 bintang..ribuan terima kasih kepada Hotel Doubletree – Hilton, Johor Bahru untuk penginapan kami selama satu malam di sini. Best dan selesa hotel ni. Hotel yang baru beroperasi ini terletak di Menara Landmark – No. 12 Jalan Ngee Heng, Johor Bahru,80000, Malaysia. Tapi sayangnya…Ros tak ada gambar untuk ini. Yang ada cuma gambar selfie Ros di dalam bilik hotel…huhuhu..sorryyyy..

doubletree.jpg

10447834_766350153408594_1745843611236780806_n

Eeeeeeuuuu gemuknya aku…….takper masih cantik lagi masa ni hehehehe. Untuk hari esoknya iaitu hari kedua Ros bersama-sama Sahabat Media, berpeluang melihat lokasi yang lain pula….tak taulah apa pulak kali ni yer…jom kitaaa…

Hari Kedua : Perkampungan Homestay Kampung Sri Paya, Kulaijaya, Johor – merupakan lokasi pertama untuk hari kedua Ros bersama Sahabat Media. Haaa homestay yang Ros pergi ni bukan sebarangan homestay tau, ada jugak beberapa aktiviti yang best kat sini. Best sebab semuanya berkaitan dengan makanan. Tak sah kalau ke sini tak try makanan yang ada di sini tau. Ros terjah tempat memproses mee siput ..Zai Mi Siput. 100% homemade dan tanpa menggunakan bahan pengawet. Pergi pulak ke tempat memproses Otak-Otak KJ yang popular di Johor. Makan lagi…ambil gambar…pastu makan lagi. Kemudian kami ke Homestay Sri Paya. Besar sungguh rumah ni…macam banglo, banyak bilik, ada dua ruang tamu, memang luas dan selesa sangat. Boleh stay beramai-ramai dan sesuai untuk mereka yang bercuti bersama keluarga dan rakan-rakan. Puas ke sana sini belek sana sini…Ros sambung makan lagi. Sebab tu badan gemukkkk. Banyak aktiviti yang telah disediakan untuk Sahabat Media.

123.jpg

images01

Selepas puas bermain itu dan ini, sempat juga singgah di tempat Pembiakan Cendawan. Masa ini masing-masing dah penat. So untuk ini Ros memang tak bergambar. Kisah nak naik bas dan duduk diam-diam. Penatlahhhhh, dengan makan minum makan minum….pastu main aktiviti yang disediakan, dah fikir nak tarik bantal tidur. Hentian terakhir kami….

Hotel Renaissance Johor Bahru – lokasi kedua dan terakhir untuk hari kedua ni…terletak di 11, Bandar Baru Permas Jaya 2, 11, 2, Jalan Permas 9/12, Bandar Baru Permas Jaya, 81750 Johor Bahru, Johor, Malaysia. Hotel 5 bintang tau….kat sini kami disambut dengan mesra oleh staff-staff hotel ini. Rasa terharu pun ada….memang best. Sahabat Media yang lain dibawa untuk melihat sekeliling hotel. Ros dan Kak Anna terus masuk bilik berehat sekejap dan bersiap sedia untuk makan malam bersama VIP dan orang atasan hotel tersebut. Makan lagilah nampaknya…

renaissance

Hari Ketiga : Puteri Harbour Theme Park, Nusajaya Johor – Untuk hari terakhir Ros dan Sahabat Media, lokasi pertama untuk hari terakhir di Johor, kami telah melawat ke Lat’s Place yang terletak di Puteri Harbour Theme Park, Nusajaya Johor. Di sini kami ada majlis press conference berkenaan dengan perkembangan dan tawaran terbaru pelancongan di negeri Johor khususnya.

lat

Kat sini Ros dapat bergambar bersama Datuk Tee Siew Kiong…..Exco Pelancongan Negeri Johor. Jangan dipandang gambar Ros tu lama-lama, taulah gemuk. Habis ajer majlis press conference tersebut, masa kami penuhkan perut…lunch time. Kali ini kami lunch di Hotel Traders, Puteri Harbour Nusajaya, Johor. Hidangan buffet depa memang terbaik. Ada makanan Jepun, kuih muih Melayu, Chinese Food lahhh haihhh banyaknya makanan. Lepas makan kami ke Sanrio Hello Kitty Town yang terletak di dalam bangunan di Puteri Harbour Theme Park, Nusajaya, Johor. Yang menariknya….time ni Ros ambil banyak gambar tau…dah macam budak-budak pulak.

                    hellokitty hellokitty2 hellokitty5

hellokitty4 hellokitty3

hellokitty1

Dalam bangunan yang sama, The Little Big Club di sini terdapat gabungan kartun-kartun popular seperti Pingu, Bob The Builder, Thomas & Friends dan banyak lagi. Sebab tu Ros boleh turn on jadi budak-budak…tak percaya, meh tengok gambar-gambar ini…

thebigclub

thomas

bobthebuilder

thebigclub2

pingu1

Legoland : Ni kalau bawak anak-anak datang sini confirm diorang suka. Last but not least, Legoland..kalau dah masuk area Nusajaya ni tapi tak pergi Legoland macam tak kenakan. Tapi trip kali ni, Ros berpeluang masuk ke Hotel Legoland tau. Tapi kesian pada Sahabat Media yang lain kerana mereka tak dapat meninjau bilik-bilik kat hotel ni sebab penuh. Serba sedikit gambar suasana sekitar Legoland Hotel. Memang tema lego 100%. Entah berapa juta keping lego laa dorang dah guna untuk bina segala-gala perhiasan lego tu. Macam-macam benda dorang boleh buat dengan lego ni..kreatif betul.

 lego1 lego5 lego10

lego9 lego7

lego6
lego2  lego3

lego4

Memang best betul..walaupun panas..yela masa ni Legoland masih baru beroperasi so pokok-pokok baru nak membesar. Sakit kaki sebab kawasannya yang luas…rasanya time ni Ros banyak berhenti kot. Gambar pun tak banyak. Orang memang ramai time ni.

Johor Premium Outlet –  Ingatkan lepas round 1 Legoland, kitaorang dah nak balik ke Kuala Lumpur…mana tau tiba-tiba Kak Anna tukar plan singgah jap JPO atau Johor Premium Outlet.

10151399_764283383615271_275908426989529840_n

Yang geramnya dahlah ni kali pertama Ros sampai sini..last-last bateri hp kong. Tu yang dapat snap Menara JPO sebagai tanda yang Ros pernah sampai di sini. Memang banyak butik yang menjual pakaian, kasut dan beg tangan berjenama seperti Polo, Gucci, Fendi, Padini, Charles & Keith, Nike dan banyak lagi. Ros sempat shopping 2 pasang kasut dari kedai Vincci…sampai sekarang kasut tu masih ada. Masih boleh pakai lagi.

Nostalgia Bersama Sahabat Media 2014 Selamanya Dihati….Episode 1 ini tidak akan berakhir di sini…masih panjang perjalanan Ros bersama mereka. Nantikan sambungan Episode 2 ke negeri Perak Darul Ridzuan..inshaallah….

Gallery

Murah & Mudah Untuk Kulit Cantik


pimples-woman-face

Salam sayang….salam rindu dari Ros…

Orang kata, nak cantik bukan mudah dan perlukan usaha. Betul ke?

Semua wanita ingin memiliki wajah berseri dan cantik. Jika berbicara mengenai penjagaan kecantikkan wajah, pasti ramai wanita menunjukkan minat….termasuklah saya ni tau. Tiada wanita mahu kulit wajah kusam, gelap dan kelihatan tidak bermaya. So, penjagaan amat penting terutama untuk memberikan penampilan imej lebih muda daripada usia sebenar…awek muda gitu.

Jom bersama-sama dengan Ros untuk mencantikkan kulit kita dengan cara yang murah, jimat dan mudah didapati. Berikut adalah beberapa langkah penjagaan kulit bersih dan licin dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi.

Timun – sangat bermanfaat untuk menyegarkan dan memberi kelembapan kulit kerana timun mempunyai banyak kandungan air di dalamnya. Kaya dengan vitamin A, B dan C. Sesuai untuk dijadikan topeng muka. Timun dipotong dan dikisar sehingga halus. Barulah disapukan ke muka dan biarkan ia selama 15 hingga 30 minit.

khasiat-timun

Putih telur – mengandungi protein yang tinggi. Berkesan melembutkan dan mencerahkan kulit. Bahan terbaik untuk menanggalkan minyak dan kesan kotoran dan mengurangkan jerawat pada wajah. Sapukan putih telur pada wajah dan biarkan selama 15 minit hingga ia kering. Lakukan dua kali seminggu.

telur_dan_putihnya

Betik – Sesuai untuk kulit yang kusam. Mengandungi enzim yang bermanfaat membersihkan kotoran dan menghilangkan sel kulit mati dengan cepat. Betik muda dipotong dan dikisar. Selepas itu perahkan limau nipis dan sapukan pada wajah seminggu sekali.

papaya-lg

Limau nipis – kaya dengan kandungan asid yang membuatkan kulit wajah menjadi bersih, segar dan bebas jerawat. Belahkn limau nipis dan sapukan ke wajah. Mungkin akan terasa pedih untuk beberapa saat tetapi hasilnya amat bagus untuk kulit wajah.

khasiat-buah-limau-nipis

Kunyit – mengandungi antiseptik dan antibakteria. Mengembalikan tekstur kulit dan juga berkesan untuk mengurangkan jerawat. Jika menggunakan kunyit basah, dipotong dan dikisar kemudian disapukan ke wajah. Tetapi lebih senang jika menggunakan serbuk kunyit. Dicampurkan sedikit air dan tepekkan ke muka. Biarkan ia hingga kering. Kemudian bolehlah basuh muka. Amalkan seminggu dua kali.

download

Haaaa ni Ros nak pesan dulu yer..kepada anak-anak remaja pastikan minta kebenaran daripada ibu sebelum menggunakan kaedah di atas. Almaklumlah barang-barang ni kan letaknya di dapur. Faham-fahamkan yer.

Simple je kan. Tak payah nak ke spa setiap minggu setiap bulan. Buat sendiri. Bermula hujung minggu ini, Ros akan amalkan kaedah di atas. Kita lihat nanti hasilnya….inshaallah yang penting kita usaha dan tawakkal.

Gallery

3 Bulan Hilang 10kg Dengan Acai Berry


Salam sayang….salam rindu dari Ros..

Berat badan turun 3 – 12kg dalam masa 1 bulan. Cepatnya…Betul ke ni. Tipulah beb…Tak percayalah kita. Nilah mak kita selalu sebut ‘tak kenal maka tak cinta’. Realiti dan benar. Pernah dengar produk Acai Berry Adonai Asli? Acai Berry Adonai Asli adalah suplement yang berasal dari buah acai berry. Buah ini mempunyai manfaat luar biasa. Buah ini hanya ada di Amerika Selatan. Khasiat buah ini ialah menahan nafsu makan, sekaligus menyihatkan kulit dan meningkatkan metabolisme tubuh. Yang pastinya Halal.

acaiberry11

Acai Berries anti oxident fruit  loose on a white background ready to cut out.
Buah Acaiberry

Berat badan Ros sebelum ambil Acai Berry ialah 80kg. Terkejut dan terdiam..tak tahu nak cakap macam mana. Eeee beratnya aku. Gemuknya aku. Mula rasa rendah diri. Malu tau nampak perut buncit. Yelah makan tak ingat dunia. Apa yang nampak sedap masuk mulut. Terutama roti canai & teh tarik.

Sampaikan ada orang tegur, Kak Ros dah berapa bulan? Haaa..angguk jelah kepala tu. Kalau tak silap Ros dalam bulan 5 tahun ni, Anna bagi produk ini untuk Ros cuba. Pada mulanya hati ni berbelah bagi tau, yelah Ros dah beli bermacam-macam ubat untuk slim. Ubat untuk makan lain untuk sapu lain. Beli kat kedai jamu lain beli kat online lain. Banyak duit habis semata-mata nak kurus nak cantik.

Anna tetap pujuk Ros untuk cuba produk ini. Anna kata cuba makan dan tengok dalam masa 3 minggu berat badan Ros akan kurang. Masa tu muka Anna penuh confident dan serius tau. Ros je yang gelak sorang-sorang. Anna bagitau cara makan….ambil 1 biji untuk sehari sebelum breakfast. Tetapi kalau dah breakfast kita makan produk ni selepas 30 minit. Jangan risau katanya. Pastikan ambil 1 biji setiap hari untuk selama 1 bulan. Jangan lupa kena banyak minum air kosong, jangan minum air sejuk, air berkabonat, nescafe dan kopi. Masa lunch makanlah apa yang patut, jangan biarkan perut kosong takut sakit lain pulak nanti.

Sebelum breakfast Ros akan ambil 1 biji. Begitulah setiap hari. Tak pernah ponteng tau selama 1 bulan. Ingat segala yang Anna pesan. Mulalah tekak ni kurang nak makan. Masa ada event media review untuk bulan Ramadan, makan semuanya sedap-sedap belaka. Tetapi sorry to say…sebelah mata pun pandang tau. Memang betul produk ni seperti menahan nafsu nak makan. Air kosong jangan cakap, 1 hari sampai 3 hingga 4 botol. Pergerakkan Ros menjadi aktif mungkin sebab metabolisme tubuh Ros kot. Waktu malam Ros akan berpeluh-peluh. Alhamdulillah selama Ros makan produk ini, tak pernah rasa degupan jantung yang cepat, mengganggu tidur kita atau efek sakit yang lain.

Dalam masa 3 bulan, berat badan Ros dari 80kg sekarang dah 70kg. Happy bila ramai orang tegur Ros dah kurus. Happy bila saiz baju kita sebelum ini XL sekarang M. Ros masih lagi makan produk ini. Alhamdulillah Ros sihat dan semakin sihat. Inshaallah selagi kita yakin dengan apa yang kita lakukan, Allah akan permudahkannya…

img_20160929_102529

img_20160930_2139221

Info : 1 botol ada 30 biji . Cukup untuk penggunaan 1 bulan. Harga yang berpatutan. 

 

Gallery