2016 Christmas and New Year Buffet @ AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur


Image result for merry christmas & happy new year images

img_20161219_1848421

Ho ho hoooo! Christmas is undoubtedly one of the most celebrated festivals in Malaysia and worldwide. The spirit of Christmas revolves around love, joy and togetherness. Just imagine a picture perfect moment – where family members and friends gather around, and the day is filled with nothing but good food, chatter and laughter, all in the comfort of your own home.

This year, AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur welcomes you and your loved ones to experience “Season’s Greetings” with an exciting line-up of dining activities to look forward at Saffron Brasserie and New Year’s Eve Countdown at Casa RnB.

On Christmas Eve, Christmas Day and New Year Eve, Saffron Brasserie will whip up wide array of delicious delicacies that range from international delights to Western.

Christmas Roasted Turkey is definitely the highlights, with cranberry, sage and chestnut stuffing served with gravy and cranberry sauce at Saffron Brasserie in AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur.

img_20161219_1847211

img_20161219_1847061

Info:
24 December, 2016 at 7.00 pm till 10.00 pm
Saffron Brasserie – Christmas Eve Buffet Dinner
RM70 nett per adult & RM35 nett per child

25 December, 2016 at 12.00 noon till 4.00 pm
Saffron Brasserie – Christmas Day Buffet Hi-Tea
RM48 nett per adult & RM35 nett per child

1 – 30 December, 2016 at 12.00 noon till 2.00 pm
Casa RnB – Festive Set Meal
From RM45 nett per set

31 December, 2016 at 7.00 pm till 10.00 pm
Saffron Brasserie – New Year Eve’s Mongolian Steamboat Buffet

From RM55 nett per adult & RM25 nett per child

For reservations or enquiries on any of our festive promotions, please call 03-20266060 ext 7703 or visit our website http://www.ancasahotels.com

img_20161219_1847441

img_20161219_1848001

Advertisements
Gallery

Say Hello To Dolly Dim Sum


img_20161214_125023
Kali ni Ros nak cerita pasal makan. Makan apa? Makan Dim Sum. Kalau korang peminat tegar Jackie Chan ke, Jet Li ke, drama-drama Cina ke..memang kenallah dengan benda alah ini. Menurut wikipedia, Dim Sum ni sebenarnya berasal dari negara China. Laaa janganlah menangis pulak dan gara-gara nak makan Dim Sum ni kita terpaksa terbang ke Beijing pulak. Jangan jakun sangatlah….hahaha kat Malaysia pun ada. Don’t worry ia memang Halalan Toyyiban ye. Boleh dinikmati tanpa rasa sangsi.
So actually ini merupakan kali pertama aku makan Dim Sum dan menjejakkan kaki ke Dolly Dim Sum ni! Puncanya apabila terbaca status facebook seorang kenalan mengenai Dim Sum. Terus Ros tunjuk kat my lady Boss, Ms. Uma. Hehehe…lepas balik dari Menara Maybank, Kuala Lumpur terus pecut ke Dolly Dim Sum di Nu Sentral. Sobs sobs sobs..ramainya orang kat sini. Maklumlah time lunch hour kannnn.
Dolly Dim Sum is one of the few restaurants offering halal dim sum tau. So far yang Ros taulah kan Dolly Dim Sum ini mempunyai 2 cawangan….satu di Nu Sentral dan satu lagi di Avenue K, Jalan Ampang. Di Nu Sentral, Dolly Dim Sum terletak di aras LG.43 NU Sentral, No. 201 Jalan Tun Sambathan, 50470 Kuala Lumpur dan di Avenue K pula di aras G-9A Ground Floor, Avenue K Avenue K, 156, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.
img_20161214_123938
img_20161214_123925
Ni nak bagitau ni….nak makan kat sini ada protokolnya. Kena beratur dan order nak makan apa. Kita diberi 1 order form dan sebatang pensil. Haaaa tick apa yang kita nak makan. Ros cuma tengok jer Ms. Uma order apa, maklumlah my Boss belanja makan kan. Oleh kerana ramai sangat orang, kami terpaksa menunggu lebih kurang 10 minit. Nasib baik servis mereka cepat. Kesian seorang staf perempuan ni, mana nak jaga cashier…mana nak jaga order lagi. Tapi oklah tak kelam kabut. Masuk je restoran ni, Ros duk usha sekeliling kawasan…Boss kata time lunch ni memang ramai dan dim sumnya memang terbaik. Ros suka dengan deko diaaa…ala-ala kampung gituuu…tapi segan nak ambil gambar beriya sangat, sekeping dua dah cukup la ye…hehehe sejak usia menginjak dewasa ni, sifat pemalu tu makin menebal plak…apasal entah…hahahaha. Bluekkkk malu-malu kucing konon..

Makanan ‘bite size’ yang digelar Dim Sum ini sememangnya sinonim dengan hidangan masakan tradisi orang Cina. Merupakan hidangan yang simple dan berinti. Rasa yang unik dan cair di dalam mulut ini selalunya boleh dimakan sehingga dua atau tiga orang untuk satu-satu hidangan.

Bukan itu sahaja, mengikut cara tradisi dan budaya orang Cina, Dim Sum lazimnya dihidang dalam bakul raga yang diperbuat daripada kayu buluh. Makan Dim Sum ini sebenarnya adalah berkongsi rasa gembira dan nikmat makanan tersebut bersama-sama dengan yang tersayang. Hahahaha tak gitu Boss.

Terdapat pelbagai jenis dim sum kukus dan goreng ada sini…pilih je laaaa mana yang berkenan ikut tekak masing-masing. Jom follow apa yang my Boss pilih untuk kami makan masa lunch ni.

img_20161214_130152

img_20161214_125737

Royale Golden Fried Rice – My Boss kata nasi goreng ni nampak aje simple tapi rasanya sedapnya…OMG tak boleh nak diluahkan dengan kata-kata tau. Memang betul sedap. Tak rugi langsung walaupun harganya agak mahal dalam anggaran RM25.00. Kecuali telur ikan yang terletak atas nasi goreng tersebut. Terpaksa kuis ketepi telur ikan tu…pada penggemar telur ikan bolehlah makan tapi tidak pada kami niiii….My Boss kata harganya mahal tapi tak mengapalah yer.

Classic Siew Mai Dumpling Dihidangkan panas-panas dan fresh baunya di dalam bekas buluh. Kombinasi daging ayam yang dicincang, udang dan cendawan memang klasik. Terasa ia cair di dalam mulut..itulah pertama kali Ros makan dim sum ni. Kalah Yong tau Foo pasar malam tau.

Steamed BBQ Chicken Buns – Bukan sebarangan pau tau. Rasanya memang sama dengan pau yang kita makan cuma intinya memang unik. Berintikan daging ayam dengan sos BBQ. Comel-comel aje pau dia tau.

Chewy Meat Croquettes – Dim Sum ni bergoreng. Bila Ros makan, ehhhh dah macam kunyah chew gum tau. Ros tanya Boss…diorang ni guna tepung apa, tepung pulut ker. But my Boss said dari tepung beras. Berintikan daging. Still fresh dan panas walaupun dah dihidangkan lebih dari 10 minit. Bayangkan kenikmatannya.

Fried Chicken WingsAla kepak ayam goreng biasa jer cuma tak ada minyak. Mana pergi minyaknya pun tak tau. Rangup dan masak sepenuhnya.

The Sweet and Sour Bean Curd Roll – Dihidangkan di dalam pinggan tapi pinggannya terletak dalam bekas buluh. Bersama kuah sosnya yang masam-masam manis. Sedap dan sememangnya sedap.

Overall to me, dim sum dia ok..sedap, unik dan klasik. Cuma sos cicah tu yang agak biasa-biasa je..yang penting Ros puashati dapat makan Dim Sum tau.

Info Dolly Dim Sum Avenue K – Masa: 11.00am – 10.00pm. Harga: Bermula dari RM8 untuk setiap satu hidangan. Nombor Telefon: (+603) 2181 3830

Dolly Dim Sum Nu Sentral – Masa: 11.00am – 10.00pm. Harga: Bermula dari RM8 untuk setiap satu hidangan. Nombor Telefon: (+603) 2856 0663

Laman Web: www.dollydimsum.com

Related image

Gallery

Pabila Chef Cilik Memasak


ajc

Cuti sekolah hujung tahun merupakan masa yang menggembirakan untuk kanak-kanak. Nak tahu mengapa mereka suka, sebabnya ialah tiada kerja rumah dan tiada pakaian seragam untuk dicuci atau digosok. Bagi ibu bapa, cabaran masa cuti panjang ini adalah untuk mengisi masa anak dengan aktiviti kreatif yang amat menyeronokkan sehinggakan mereka tidak menyedari ia sebenarnya satu bentuk pembelajaran.

ancasa-residences-port-dickson

Kerana itulah AnCasa Residences, Port Dickson telah mengadakan aktiviti memasak untuk kali keduanya iaitu AnCasa Junior Chef.

img_20161210_1058401

“AnCasa Junior Chef” yang acapkali diadakan setiap musim cuti sekolah, merupakan signature aktiviti memasak oleh AnCasa Hotels & Resorts. Program yang disertai oleh kanak-kanak menampilkan  chef kecil berusia di dalam lingkungan enam tahun hingga dua belas tahun, belajar cara dalam menyediakan menu masakan yang semestinya lazat, menarik serta berkhasiat iaitu Oriental Fruits Salad sebagai apertizer, menu utama pula adalah Chicken Paccitta dan dekorasi donut sebagai pemanis mulut atau dessert. Semua resipi ini mesra kanak-kanak, berkhasiat seimbang, sedap dan kelihatan menarik apabila dihidangkan serta membuatkan anak-anak mengecapi rasa kejayaan dengan setiap hidangan yang disiapkan.

Uniknya, program AnCasa Junior Chef  membuatkan anak anda menemui kepuasan dalam merancang, menyedia dan menghidang sajian untuk diri sendiri dan pada masa sama menjadikan hidangan itu satu kejutan kepada ibu bapa dan adik-beradik mereka. Bukan setakat itu, melalui aktiviti ini juga mereka akan belajar kemahiran hidup yang penting antaranya memperbaiki koordinasi mata dan tangan, menajamkan deria rasa serta mempelajari mengenai masakan dan budaya yang lain.

Image result for junior chef

Aktiviti ini khusus untuk kanak-kanak dan menjadi titik mula paling unggul bagi menyemai minat dan kecintaan memasak dalam kalangan kanak-kanak kerana ia berada dalam lingkungan keupayaan dan jadual perkembangan mereka. Melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Selain memasak, AnCasa Hospitaliti juga menyediakan pelbagai aktiviti seperti mewarna batik dan menari….Chicken Dance..hehe

Kegembiraan terpancar jelas di wajah mereka walaupun letih apabila di akhir aktiviti mereka diberi sijil, hadiah cenderahati dan majlis potong kek.

Jangan risau….AnCasa Junior Chef tidak akan berakhir di sini…..Image result for junior chef

 

Gallery

Matang Atau Tua…Yang Mana Satu Diri Kita?


Image result for penampilan tampak tua

Tampil untuk nampak lebih matang, tidak sama dengan sengaja tampil dengan imej yang sudah berusia. Percayalah, rata-rata wanita yang saya jumpa, mereka seperti mensabotajkan imej sendiri. Seboleh-bolehnya mereka cuba menidakkan kenyataan yang sebenar. Mungkin juga kerana sudah selesa dengan gaya semasa dan tidak berminat untuk menukar kepada yang lebih baik. Jadi tidak hairanlah, sebilangan besar wanita selepas berkahwin dan bersalin, mereka tidak lagi mementingkan penjagaan dan penampilan diri.

Ciri-ciri yang membuatkan seseorang individu itu nampak lebih berusia ialah pemilihan warna. Siapa yang tidak sukakan warna hitam…Ros pun suka sebab ia nampak chic, lebih eksklusif, klasik dan disamping itu ia memberi ilusi badan yang sedikit langsing dan boleh dikenakan bila masa dan di mana-mana. Warna hitam ini merupakan rona yang gelap dan ia boleh menyerap cahaya. Juga boleh mengakibatkan penuaan kulit secara tidak langsung apatah lagi jika dipakai berdekatan dengan muka ia boleh menyerlahkan setiap baris kedut dan bayang-bayang gelap. Bukan fokus pada warna hitam sahaja, tetapi pemilihan warna yang salah, contohnya jika berhijab, maka pemilihan warna hijab yang tidak sesuai dengan kita membuatkan kita nampak penat, lesu, pucat dan tua. Jangan terkejut jika saya katakan warna hitam mampu membuatkan kita nampak lebih tua jika tidak kena pada gayanya!

Image result for kasut tumit tinggi

Image result for kasut sandal

Image result for kasut buat kita lebih muda

Percaya atau tidak jika pemilihan kasut dan cara berjalan juga mencerminkan keperibadian dan keyakinan diri seseorang individu. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang mementingkan keselesaan dengan memilih sandal, selipar, kasut leper dan berjalan seolah-olah menyeret sekuruh badan. Sama seperti Ros yang memang suka sangat dengan sandal tapi taklah jalan menyeret…huh. Kasut yang sesuai juga akan membantu menjaga postur badan ketika berjalan, berdiri dan duduk selain menjaga kesihatan tulang belakang. Kesalahan dalam pemilihan kasut dan cara berjalan ditambah pula dengan penampilan yang membuatkan anda kelihatan sedikit berusia, ia juga menjadikan orang sekeliling kita keliru dengan usia kita hinggakan teragak-agak memanggil gelaran makcik. Ros lainlah..lebih senang kalau orang panggil kakak…rasa diri ada hormat. Nasib selama ini belum ada orang panggil Ros dengan gelaran makcik.

Image result for solekan tebal

Ramai anak muda yang pandai dan gemar dengan solekan tebal agar menampakan usia mereka lebih matang. Tetapi sebaliknya pula berlaku kepada sebilangan wanita bujang yang bekerja, atau wanita yang baru bersalin dan kembali ke pejabat mungkin juga wanita yang sudah lama berumahtangga dan selesa dengan keadaannya hari ini. Solekkan yang tebal dan pemilihan warna gincu yang terang dan gelap bukan sahaja membuatkan kita nampak tua malahan pemilihan warna gincu seperti nude jika tidak kena pada undertone juga mampu membuatkan kita nampak sakit dan pucat. Apatah lagi jika tiada solekan langsung di muka! ia memberi gambaran kepada orang ramai bahawa kita seorang individu yang malas menjaga diri sendiri. Seeloknya seimbangkan teknik solekan dengan baju kita. Jika baju dah menyerlah, solekan biarlah sederhana. Atau kita memilih untuk tampil lebih WOW dengan solekan, maka pilihan baju juga biarlah sederhana dan tidak terlalu menyerlah.

Pakaian longgar dan besar satu isu yang sensitif untuk kita bincangkan. Tetapi bagi kita yang bekerja dengan organisasi atau syarikat yang menuntut kita berpakaian mengikut kod pakaian tertentu, Ros percaya kita juga mahu mewakili syarikat syarikat tersebut sebagai duta kecil yang berimej profesional. Pakaian longgar dan besar bukan sahaja membuatkan si pemakai berasa kurang keyakinan diri, tetapi secara visualnya badan mereka nampak lebih berat dan besar dari biasa.

Image result for penampilan

 Image result for penampilan

Gallery

Cheesecake From AnCasa Royale Pekan


Image result for cheesecake quotes

Cheesecake is a sweet dessert consisting of one or more layers. The main, and thickest layer, consists of a mixture of soft, fresh cheese (typically cream cheese or ricotta), eggs, and sugar; if there is a bottom layer it often consists of a crust or base made from crushed cookies (or digestive biscuits), graham crackers, pastry, or sponge cake. It may be baked or unbaked (usually refrigerated). Cheesecake is usually sweetened with sugar and may be flavored or topped with fruit, whipped cream, nuts, cookies, fruit sauce, and/or chocolate syrup. Cheesecake can be prepared in many flavors, such as strawberry, pumpkin, key lime, chocolate, Oreo, chestnut, or toffee.

ancasa-royale-pekan

Life just tastes better after a slice of cheesecake ! Indulge in our special ‘AnCasa Cheese Cake’ for the month of December. Priced at only RM10.00 nett per slice. Available daily from 10.00 am to 10.00 pm. Head on to our Saffron Brasserie at AnCasa Royale Pekan to enjoy this promotion.
#ancasaroyalepekan #ancasahotelsandresorts #saffronbrasserie #ancasacheesecake #cakeofthemonth #december2016 #wwwancasahotelscom

Cake Of The Month For December - AnCasa Cheese Cake.jpg

Gallery

Roasted Spring Chicken At AnCasa Royale Pekan


Friends, share with you all the tasty and juicy Roasted Spring Chicken promotion.

Image result for roasted spring chicken

The Roast Chicken is chicken prepared as food by roasting whether in a home kitchen, over a fire, or with a professional rotisserie (rotary spit). Generally, the chicken is roasted with its own fat and juices by circulating the meat during roasting, and therefore, are usually cooked exposed to fire or heat with some type of rotary grill so that the circulation of these fats and juices is as efficient as possible. Roast chicken is a dish that appears in a wide variety of cuisines worldwide.

AnCasa Royale Pekan.jpg

This easy recipe brings out the best in any good quality chicken, keeping it beautifully moist on the inside while making the outside deliciously crisp.

In the month of December, enjoy our crispy Roasted Spring Chicken with Iced Lemon Tea. Priced at only RM28.00 nett per serving. Available daily from 10.00 am to 10.00 pm. Head on to our Saffron Brasserie at AnCasa Royale Pekan to enjoy this promotion.

poster-roasted-spring-chicken-with-iced-lemon-tea

 

Gallery