Berseronok Di Times Square Bersama Anak-Anak


I am what I am ………

Ros ke Times Square bersama dengan anak-anak. Girls outing katakan. Kali ini tanpa ditemani oleh Papa. Papa tinggal rumah dan duduk diam-diam ye.

Berjaya Times Square, wow hebatnya nama. Agak-agak kalau pergi sana pasti boleh “berjayakan”.

Untuk pergi ke Berjaya Times Square rupanya perlu menaiki LRT dan Monorail. Ini kalau dari Ampang. Tetapi kalau dari KL Sentral boleh terus menaiki Monorail terus ke Stesen Imbi. dari Ampang pula terus ke Stesen Hang Tuah dan tukar ke Monorail. Lalu mengembaralah Ros bersama anak-anak untuk menaiki LRT dan Monorail. Jangan pula ada yang berkata, “Apa benda Monorail tu?’, memang nak kenalahkan. Image result for monorail ke time square

Guna pengangkutan awam ni memang mudah, cepat dan senang. Lagi-lagi bagi mereka yang menggunakan Rapid Pass atau Touch N Go. Sentuh dan pergi gitu. Mudah saja nak ke mana-mana.

Sebenarnya Ros dah banyak kali ke Times Square ni, tapi taklah secara menyeluruh. Besar tu. Sakit kaki ni menapak. Memang tempat syurga membeli belah bagi mereka yang mengikut trend fesyen masakini. Inilah tempatnya.

20170226_180519

Bershopping sakan tu tak adalah cuma kami lebih kepada window shopping. Kebetulan di satu kedai menjual beg travelling, beg sekolah, macam-macam jenis beg yang up to date terdapat di kedai ni. Kali ni memang Ros tak teringat nak ambil gambar kedai tersebut. Anak-anak cuma beli beg sekolah, cermin mata dan aksesori gelang tangan. Layan ajelah.

Travel & tour kali ini adalah Kak Ika, anak Ros yang sulung. Dia rupanya lagi pandai dari kita ni. Tapi oklah kan.

20170226_182630

20170226_193327

Serba sedikit Info mengenai Tangga Piano 

  • The Grand Musical Staircase itu dibina dengan kos sebanyak RM1.5 juta dan ia mengambil masa selama 13 minggu untuk siap sepenuhnya.
  • Ia merupakan binaan istimewa dengan anak-anak tangga itu diwarnakan mengikut rupa kekunci piano. Tangga itu menghubungkan aras bawah (Ground) dengan aras bawah tanah (Lower Ground).
  • Lebih menarik, tangga yang mempunyai 30 anak tangga itu akan mengeluarkan bunyi kod piano yang mengiringi setiap langkah pengunjung.

Saat ini Ros lah yang lebih kebudak-budakkan tau. mengalahkan anak-anak. Nasib baik ada tukang ambil gambar.

Puas bermain The Grand Musical Staircase, kami terjumpa pula dengan pokok besar. Haaa pokok besar dalam Times Square. Seriuosly memang manrik perhatian Ros. Ika bagitau kalau kita menaiki tangga di sebalik pokok ni, ia membawa kita ke tempat yang paling best katanya.

20170226_194618

20170226_194815

Kami bergambar dulu sebelum ke destinasi yang Ika bagi tahu tadi.

20170226_173952

20170226_173352

Inilah tempatnya Tiny Taipei. terletak di aras 3 sayap timur (East). Ros sempat bergambar dengan pengganti Papa…Si Gendut Bermisai. Comelkan.

Processed with VSCO with hb2 preset

Puas berjalan dan bergambar….akhir sekali kami singgah KFC. Tempat pilihan kami walaupun banyak tempat makan dan restoran di Times Square.

Inilah serba ringkas pengembaran kami di Berjaya Times Square. Akhirnya kami berjaya.. yeayyyyyyyyy

Advertisements
Gallery

Pertama Kali Ke Publika, Solaris Dutamas


I am what I am ………….

Pertama kali Ros ke Publika Solaris Dutamas. Itu pun kebetulan ada event di sana. Kalau tak, Ros takkan sampai ke sana.

Ros menggunakan pengangkutan awam ke Publika. Sehari sebelum nak pergi, Ros dah rancang terlebih dahulu. Kajian dilakukan melalui Google Search. Kaji bagaimana Ros nak ke sana?

Bagi mereka yang tidak mempunyai kereta, itu bukan satu masalah. Dengan penggunaan Touch & Go atau Rapid Pass jarak bukan penghalang. Pergerakan lebih cepat, mudah dan senang dengan adanya kemudahan pengangkutan awam seperti LRT, Putra, MRT, Monorail, Komuter, teksi, Uber Car dan Grab Car….internet dihujung jari anda gitu.

Pada mereka yang tinggal sama daerah dengan Ros iaitu Kampung Indah, Ampang bolehlah menggunakan bas rapid bernombor 303 dan turun di Stesen LRT Ampang. Tambang dari tempat yang Ros naik tadi hingga ke Stesen LRT Ampang hanya RM1.00 seorang.

20170225_093055

Dari Stesen LRT Ampang pula Ros akan turun di Stesen LRT Bandaraya (Sogo) dan terus ke tempat hentian teksi bersebelahan Sogo. Tambang lrt dari Ampang ke Bandaraya ialah RM3.40 seorang. Memandangkan Ros tak sempat nak download app Uber Car, Ros hanya menggunakan teksi bajet untuk sampai ke destinasi yang ditujui. Masa perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit. Dari hentian teksi Sogo ke Publika cuma RM9.00 saja. Itu pun Ros bernasib baik dengan keadaan trafik lalulintas yang tidak sesak.

peta-laluan-lrt-terkini-laluan-ampang-2016

20170225_151136

Apa yang ada di Publika? Publika terletak di Solaris Dutamas, Sri Hartamas dan merupakan shopping mall yang up to date. Shopping mall yang moden dengan pembinaan yang kreatif dan berseni seperti pembinaan daripada keluli, kaca seni yang berkeping-keping bergantungan di siling, jendela langit yang membolehkan cahaya semulajadi memasuki ke ruang legar Publika.Terdapat banyak butik pakaian mewah, kedai buku, kedai menjual aksesori untuk wanita dan lelaki dan banyak lagi.

Related image

20170225_144720

Pemandangan dari hentian teksi di Publika Solaris Dutamas. Terdapat banyak tempat makan untuk direview tapi Ros tak berkesempatan nak mencuba salah satu restoran yang terdapat di sekitar Publika. Inshaallah Ros akan ke sini lagi bersama anak-anak dan Papa. Barulah seronok.

20170225_142841

20170225_140806

Flea Market juga terdapat di sini. Dengan barangan yang dijual dengan harga yang berpatutan.

20170225_135723

Salah satu barangan yang menjadi tumpuan Ros ialah lukisan ini. Lukisan abstrak dengan mainan warna yang kreatif. Ros memang tidak meminati abstrak sebab lukisan tersebut susah nak ditafsir erti dan maksudnya. Tetapi lukisan yang ini memang menarik perhatian Ros.

20170225_135622

Termenung memikirkan ke mana selepas ini. Penat pun ye juga. Publika ni memang besar dan luas nak diterokai.

20170225_144222

20170225_144202

Lukisan abstrak yang dipamerkan sepanjang laluan nak ke tandas. Memang cantik. Sempat lagi Ros bergambar. Orang yang keluar masuk tandas pun pelik tengok Ros.

Inilah orang tua-tua pernah berkata “Jauh berjalan, luas pandangan”. Memang best.

 

Gallery

Nak Kurus Dan Cantik Bersama Toscana Medi Clinic


I am what I am …………

Image result for metabolite

Apa itu metabolisme? metabolisme bermaksud perubahan atau transformasi. Dari segi fungsi tubuh dan pemakanan, metabolisme adalah jumlah tenaga atau kalori yang dibakar oleh tubuh untuk mengekalkan fungsi-fungsi tubuh yang asas. Tubuh anda sebenarnya membakar kalori dengan berterusan pada setiap ketika, bukan sahaja apabila anda bersenam, malah semasa anda tidur, menonton tv mahupun membeli belah. Sebagaimana sebuah kenderaan memerlukan minyak untuk menjana kuasa, metabolisme anda merupakan pengawal atau pengurus ‘minyak’ untuk tubuh anda.

Persoalannya, bolehkah kadar metabolisme tersebut berubah? Sudah tentu. Sekiranya anda sedang cuba menurunkan berat badan mahupun hanya untuk mengekalkan tahap kecergasan anda, meningkatkan metabolisme anda boleh membantu anda mencapai sasaran tersebut dengan lebih cepat.

Ingin kelihatan cantik dan langsing secara sihat bukanlah susah, tetapi kita sendiri harus tahu tips-tips yang betul agar kesihatan kita tidak terabai. Terdapat banyak produk menguruskan badan dipasaran tetapi tahukah anda akibat daripada salah pemilihan produk? Akibat inginkan cantik dan langsing dengan cepat, ramai yang membeli produk tanpa membaca kandungan bahannya. Tetapi jangan risau, Toscana Medi Clinic akan membantu anda menyelesaikan masalah anda.

20170225_110422

20170225_135012.jpg

20170225_142841.jpgToscana Medi Clinic ialah pusat pengurusan berat badan secara sihat dan juga merupakan pusat estetik. Tetapi di sini, Ros akan lebih tekankan mengenai pengurusan berat secara sihat. Klinik ini terletak di dalam Suria Dutamas (Publika) dan ia mudah diakses dari Mont Kiara, Hartamas, Damansara dan Pusat Bandar Raya Kuala Lumpur.

Toscana Medi Clinic ingin berkongsi cara pengurusan berat badan secara sihat iaitu “THE METABOLIGHT SLIMMING”.

20170225_122145.jpgKenal pasti BMI anda. BMI ialah ukuran statistik terhadap skala lemak badan berdasarkan kepada tinggi dan berat ideal. Ia terdiri daripada 5 kategori seperti berikut: Kurang berat keterlaluan, kurang berat, normal, berat berlebihan dan obesiti.

Image result for fat burning foods for men
Makanan untuk pembakaran lemak. Percaya atau tidak tubuh kita sebenarnya tidak ingin menyimpan lemak. Gambar di atas adalah contoh makanan yang perlu kita ambil sebagai pembakaran lemak.

Related image

Toscana Medi Clinic mempunyai pasukan yang bukan sahaja mahir dan berpengalaman malahan secara peribadi dari pemerhatian saya, mereka mengambil berat dengan cara berkongsi rahsia mereka untuk sihat dan berkeyakinan. Setiap soalan yang diberikan, mereka telah menjawabnya dengan penuh keyakinan dan jujur.

20170225_120352
Ini adalah Doktor Lashela Dharmadass.
20170225_122208
Kanan – Doktor Kanwal Gill

20170225_120307.jpgPengakuan Marcus Osmand – “Amazing treatment that make your jaw dropping!! Up to 10kg in a month.It’s seriously change my entire life….
*This is my real weightloss journey!”

20170225_121937
Wendy Pua – masih single dan muda – beliau mengamalkan penurunan berat badan secara Metabolight Diet di Toscana Medi Clinic

Pengakuan Wendy Pua – “You will understand more about Aesethic Services that Makes You Glamorous & Confident ! I will be sharing how I lose 5kg in a month!

Perkhidmatan terbaik dan harga sememangnya puashati. Anda tidak percaya, sila datang ke Toscana Medi Clinic dan untuk keterangan lebih lanjut mengenai Metabolight Diet boleh hubungi :

TOSCANA MEDI CLINIC
Block D5-G4-01 & 02 Suria Dutamas
No 1 Jalan Dutamas 1
50400 Kuala Lumpur.

+603 6143 8866

atau email ke info@toscanamed.com

http://www.toscanamed.com


 



			
Gallery

Panduan Pilih Beg Tangan


I am what I am ……..

Memilih beg tangan untuk digayakan pada majlis tertentu boleh memeningkan kepala. Takut tersalah pilih, bahkan akan dicemuh oleh rakan lain dan penampilan jadi serba tidak kena. Kalau panduan memilih kasut, Ros banyak belajar daripada Ms. Uma, begitu juga dengan pemilihan beg tangan. Dalam isu penampilan diri, Ros banyak melihat, mendengar dan belajar dari Ms. Uma. Boleh dikatan Ms. Uma merupakan ikon dalam bergaya.

Berikut panduan memilih beg tangan yang sesuai.

Kecil Dan Berkilat – Beg tangan jenis ini memang sesuai digayakan pada waktu malam dan digayakan atau dipadankan dengan pakaian yang menyerlahkan gaya seseorang agar nampak anggun dan cantik ketika ke majlis formal.

Image result for beg tangan kecil dan berkilat

Image result for beg tangan kecil dan berkilat

Badan Saiz Besar – Mereka yang berbadan besar dan gemuk lebih sesuai menggayakan beg tangan yang sederhana besar dan ringkas coraknya. Jangan sesekali memilih yang beropol-ropol dan terlalu banyak kocek atau hiasan kerana akan membuatkan penampilan kelihatan berserabut serta tidak kemas.

Related image

Related image Related image

Beg Kecil – Jika anda terlalu gemar menggayakan beg bertali yang kecil ketika bertugas. Pastikan anda ada beg lain yang lebih besar untuk menyimpan dokumen kerja yang penting atau bahan perbincangan di dalam beg bimbit. Ini akan membuatkan anda nampak profesional seterusnya memudahkan anda membawa dokumen ke mana juga.

Image result for style beg tangan ke pejabat

Image result for style beg tangan ke pejabat

Badan Bersaiz Kecil – Elakkan memakai beg besar seandainya badan anda bersaiz kecil. Walaupun memang menjadi ikutan anak muda kini meilih beg tangan besar, cuba elakkan hal itu terjadi kepada diri anda tetapi cukuplah sekadar yang mempunyai saiz sederhana. Jika tidak anda mungkin disalah anggap ingin balik kampung dengan beg sebesar itu.

Related image

Image result for style beg tangan ke pejabat

Beg Kulit – Ia sesuai digayakan ketika anda sedang bertugas di pejabat terutama bagi yang menyandang jawatan penting dalam syarikat atau berada di dunia korporat.

Image result for style beg tangan ke pejabat

Elakkan Warna Terang – Cuba elakkan memakai beg tangan yang mempunyai warna yang terang seperti biru terang, kuning kunyit dan hijau serindit ketika memulakan tugas di pejabat. Pilihlah warna yang semula jadi dan sedap mata memandang.

Image result for style beg tangan ke pejabat Image result for style beg tangan ke pejabat

Gallery

Menikmati Tidur Malam Dengan Lena


I am what i am…….

Hari ini, Ros berikan tips ‘Nikmati Tidur Malam Dengan Lena’. Kesinambungan entri Ros yang lepas bertajuk ‘Hilangkan Rasa Mengantuk Di Pejabat’.

Setiap orang memerlukan tidur malam yang sempurna kerana ia sangat penting terhadap tubuh badan manusia. Kegagalan menikmati tidur malam atau tidur yang tidak teratur akan memberikan implikasi negatif terhadap kehidupan seharian sehingga ia menjejaskan kualiti kerja.

Image result for tidur pada waktu yang tetap

Ikuti tips berguna bagi anda yang inginkan tidur yang berkualiti.

Tidur Pada Waktu Yang Tetap – Tidak dinafikan, semua orang memiliki waktu tidur yang berbeza disebabkan oleh ketidaktentuan masa bekerja atau jadual yang padat. Tidur dan bangun daripada tidur pada waktu yang sama setiap hari dapat mengukuhkan kitaran waktu tidur dalam jam biologi badan anda. Ia dapat membantu and untuk lena dengan lebih cepat setiap kali masuk waktu tidur.

Image result for waktu tidur yang baik

Lakukan Perkara Yang Menenangkan – Melelapkan mata untuk tidur mungkin akan mengambil masa yang lama. Dengan melakukan sesuatu yang menenangkan seperti membaca buku atau mendengar lagu, ia sedikit sebanyak membantu anda untuk tidur lebih lena.

Related image

Jaga Pemakanan – Tidur dalam keadaan terlalu lapar atau kenyang akan menghalang anda daripada mendapatkan tidur yang lena. Ini kerana ia akan menyebabkan keadaan yang tidak selesa sehingga sukar untuk lena. Dengan mengehadkan pengambilan makanan dan minuman sebelum tidur ia mengelakkan anda daripada kerap embuang air pada waktu malam.

Related image

Bersenam – Aktiviti fizikal pada waktu siang seperti bersenam dapat membantu anda tidur lena dengan cepat dan nyenyak pada waktu malam. bagaimanapun, jarakkan waktu bersenam dan waktu tidur anda. Ini kerana keadaan terlalu letih akibat melakukan aktiviti fizikal yang keterlaluan mungkin akan menyebabkan kesukaran untuk melelapkan mata sebelum tidur.

Image result for senam sebelum tidur

Tangani Stress – Tidur dalam keadaan tertekan akan mengganggu lena tidur anda. Jika sebelum tidur asyik memikirkan sesuatu perkara, ia akan membebankan anda dan akhirnya mengganggu kualiti waktu tidur. dapatkan rehat yang mencukupi kerana ia akhirnya akan membantu anda untuk menangani tekanan.

Image result for stress

Gallery

Hilangkan Rasa Mengantuk Di Pejabat


Image result for rasa mengantuk

Perasaan mengantuk sering menghantui orang yang bekerja. Mengantuk berlaku apabila kita tidak dapat rehat atau tidur yang mencukupi.

Ramai antara kita pasti pernah mengalami situasi seperti ini. Lebih buruk, apabila mengantuk, seseorang itu tidak dapat fokus untuk melakukan dan menyelesaikan sesuatu pekerjaan.

Sudahlah kerja tidak dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan, kualiti kerja juga akan menurun. Lebih menggerunkan apabila rakan-rakan sejawatan tidak selesa dengan situasi mengantuk yang sedang anda alami itu.

Ini kerana, kita akan mula menguap, mundar mandir dan melakukan regangan sehingga mengganggu tumpuan rakan sekerja yang lain. Oleh yang demikian, lakukan beberapa tip ini bagi mengatasi masalah mengantuk anda.

Minum air mineral – Rasa mengantuk juga berkait rapat dengan kandungan cecair yang terdapat dalam tubuh badan manusia. Seperti sedia maklum, kandungan air mempunyai oksigen. Cuba minum air kosong sekerap mungkin bagi membantu anda kekal hidrasi. Waktu pejabat dari pukul 9.00 pagi hingga 6.00 petang boleh dimanfaatkan dengan minum sekurang-kurangnya dua liter air. Amalkan setiap hari dan rasakan perbezaannya.

Image result for minum air putih

Snek buah-buahan – Mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi dan baik untuk tubuh badan. Apa kata, sebelum ke tempat kerja, bekalkan sebiji epal atau beberapa biji strawberi untuk di bawa ke pejabat. Apabila rasa mengantuk, anda boleh jadikan buah-buahan itu sebagai snek. Atau beli sahaja di gerai di tepi jalan semasa anda berjalan pulang ke pejabat daripada makan tengah hari.

Image result for snek buah-buahan

Teh panas – Cara ini paling mudah. Apabila rasa mengantu, bangun dan terus membancuh teh kegemaran anda. Banyak khasiat yang dapat diperoleh daripada minuman teh. Selain berfungsi sebagai bahan antioksidan yang baik, teh juga dikatakan boleh kuruskan badan. Kini, terdapat pelbagai pilihan teh di pasaran antaranya teh oolong, jasmine dan perisa seperti lemon, strawberi serta vanila.

Image result for teh panas

Senaman regangan – Tarik dan hembuskan nafas. Lakukan perlahan-perlahan kemudian berdiri seketika. Jika pejabat anda mempunyai ruang selesa, regangkan tangan dan kaki beberapa minit. Atau anda boleh turun dan naik tangga pejabat seketika. Pastikan tidak mengambil masa yang lama dan mengganggu rakan pejabat yang lain.

Related image

Basuh muka – Teknik membasuh muka ini memang tidak menjadi masalah kepada kaum lelaki tetapi bagi kaum wanita, mereka pasti tidak akan praktikkan jika muka telah ditepek dengan solekan. Namun usah risau kerana kini banyak semburan penyegar wajah ada dijual di pasaran. beli di farmasi dan semburkan sahaja pada wajah.

Image result for cuci muka

Image result for semburan muka

Mudah, cepat, senang dan murah. Pastikan anda amalkannya. Inshaallah……

Gallery

Panduan Membeli Kasut


DSC_7767.JPG

Wanita dan kasut umpama irama dan lagu. Mungkin ia kedengaran seperti kelakar tapi hakikatnya ia adalah realiti.

Ros bukannya seorang pembeli kasut berjenama tetapi Ros banyak belajar mengenai kasut daripada Ms. Uma Rengarajoo, seorang Head Of Department yang pandai bergaya dan mempunyai citarasa yang bagus dalam pemilihan kasut dan baju.

Minat menyebabkan ramai penggemar fesyen menyimpan impian untuk mendapatkan sekurang-kurangnya sepasang kasut berjenama mewah. Bukan hanya kerana ingin merasai buatan yang berkualiti, tapi seperti kata ramai orang, kasut yang baik mampu membuatkan pemakainya melangkah lebih berkenyakinan.

Bagi yang berwang, mereka pasti tidak menghadapi masalah melabur ratusan hingga riabuan ringgit untuk mendapatkan sepasang kasut tapi tidak bagi yang kurang mampu tapi mempunyai keinginan yang sama.

Berikut disertakan panduan mudah yang diharapkan dapat membantu anda membuat pilihan. Sekurang-kurangnya biarlah perlaburan itu berbaloi.

Saiz – Kasut yang selesa mampu membuatkan pemakai terasa seksi. Sementara kasut yang tidak selesa dan menyakitkan tidak menyerlah walaupun harganya mahal.

Image result for shoe size

Lakukan Rawatan Kaki – Kasut dah cantik, mahal pula tapi kuku panjang tidak terbela dan kulit kaki kering meggelupas. Lakukanlah rawatan kaki, tak mahal pun.

Image result for rawatan kaki

Elakkan Tumit Terlalu Tinggi – Kasut yang paling seksi adalah stiletto (kasut tinggi bertali silang) tapi dinasihatkan supaya berhati-hati membeli kerana kasut dengan ketinggian lebih 4.5 inci menyukarkan anda berjalan. Tetapi tak seperti Ms. Uma, nampak lebih bergaya dan berani.

Related image

Beli Kasut Leper – Tahukah bahawa anda boleh bergaya santai dan formal dengan kasut bertapak rata. Saranan beli sepasang kasut leper klasik Chanel dan berjalan selesa dengan penuh yakin.

Image result for chanel shoes

Klasik Pump Shoe – Gadis yang memahami fesyen tentunya ingin memiliki sepasang kasut paltform atau pump shoe daripada label klasik seperti Christian Louboutin, Ferragamo atau Manolo Blahnik.

Image result for pump shoe, manolo

But Tinggi Atau But Paras Buku Lali – Sepasang but boleh menyerlahkan lagi persalinan dipakai dan ia juga produk fesyen perlu dimiliki musim ini.

Image result for boot shoes

Image result for boot shoes

Kasut Baji Yang Bersesuaian – Rahsia wanita yang kelihatan hebat tapi selesa adalah kasut baji.

Image result for kasut baji

Kasut Dengan Efek Dramatik – Selain pilihan selamat  iaitu kasut polos, tetapkan dalam fikiran kasut yang tepat akan memberi nilai tambah kepada pakaian. Jadi tidak salah dalam memilih yang terang dan menarik pandangan mata.

Related image

Gallery