OOTD, Selfie, Hipster, Raver & Bahasa Slang – Kesinambungan


I am what I am…….

Berfikir secara positif adalah melihat suatu aspek dan situasi dari pelbagai sudut dengan positif. Sebagai manusia, kita mempunyai kelebihan berbanding makhluk-makhluk yang lain. Ini disebabkan manusia dikurniakan akal fikiran yang membolehkan menilai yang baik dan yang buruk, membuat analisis dan bertadabbur memikirkan kebesaran Allah SWT. Apabila berhadapan dengan situasi atau keadaan tertentu, sikap yang diambil boleh ditentukan dengan pemikiran.

Zaman kini semakin menuju ke arah kemajuan dengan teknologi yang semakin hebat dan gaya hidup yang lebih ‘trending’. Apabila majunya sesebuah negara maka ia memberi kesan kepada diri kita. Kesan kepada generasi-generasi muda masakini. Ini kerana manusia memiliki naluri mengikuti dan meniru, oleh itu, watak atau sifat manusia terbentuk dari pelbagai bentuk lingkungan dan jenis pergaulan.

Ramai yang menyangka bahawa daripada kemajuan inilah terbentuknya OOTD, selfie, hipster, raver dan bahasa slang dikalangan anak-anak muda masa kini. Sebenarnya kita silap. Kemajuan telah lama berada disekeliling kita dan fenomena trending seperti OOTD, selfie, Hispter, raver dan bahasa slang ini sebenarnya telah lama wujud di sekitar 80an hingga kini.

Image result for ootd 2017
Gambar di ambil dari youtube – winter OOTD 2017 by Alice Son – google
Image result for hipster
Gambar diambil dari thehipsteralphabet.com – google
Image result for raver
Gambar diambil dari Studio 240 blog – google
Image result for selfie
Gambar diambil dari Selfie (The Official Music Video) – google
Image result for slanga
Gambar diambil dari slideshare.net – google

Trending dengan hashtag #OOTD ataupun #selfie, sering kali kita lihat di laman sosial seperti di Instagram, Twitter dan Facebook. Kerap kali anggap sebagai satu fenomena baru walaupun ia telah popular beberapa tahun yang lepas. Bermula daripada fesyen blogger, model, selebriti dan juga fashionista yang rajin ‘posting’ gaya harian mereka dengan label atau hashtag #OOTD.

Apakah yang dimaksudkan dengan OOTD ini? OOTD adalah singkatan dari Outfit Of The Day, sebagai kata untuk menunjukkan apa yang kita pakai pada hari itu. Konsep OOTD sangat sederhana dan ringkas. Dalam erti kata yang lain, cara pemakaian kita merupakan keperibadian kita pada waktu atau ketika itu. Satu faktor yang mana ia menjadi trend bagi wanita urban menggayakan pemakaian mereka. Tidak semestinya hanya memiliki wajah yang cantik dan penampilan yang menarik sahaja boleh menggayakan gambar di laman sosial milik sendiri malah setiap orang mempunyai keunikannya tersendiri yang boleh dikongsikan tetapi mestilah yakin dengan setiap apa yang digayakan.

Rasanya semua orang pernah melakukan aktiviti ini. Tipulah kalau anda tak pernah berselfie! Bab ini yang Mamable paling suka. Semenjak dah kurus dan keyakinan diri semakin bertambah membuatkan Mamable menyukai selfie. Fenomena yang pernah menjadi ikutan ramai di seluruh pelusuk dunia tidak lama dahulu telah menjadi sesuatu perkara yang normal masa kini. Berselfie adalah kegiatan mengambil foto diri sendiri melalui kamera telefon mudah alih atau webcam dan kemudian dimuat naik ke Facebook dan Instagram. Kalau nak tahu, kata selfie ini sudah mula digunakan pada tahun 2002 lalu di MySpace dan flickr. Apabila berselfie dihadapan cermin, kita boleh melihat sendiri pergerakkan dan gaya tubuh atau wajah kita dengan lebih jelas, ini akan bantu kita untuk dapatkan sudut bergaya yang lebih sempurna. Sebab itu Mamable selalu beritahu pada Papa yang cermin sangat membantu dan cermin merupakan sahabat baik kita!. Siapa setuju dengan ‘statement’ Mamable ini.

20170714_162212

Bagaimana kalau Mamable katakan berselfie dan OOTD ini merupakan kesinambungan kepada hipster masakini. Hipster? Hipster ialah bagi mereka yang menjalani gaya kehidupan alternatif lain daripada kebiasaan. Maksudnya mereka ini amatlah kreatif dan ada ‘sense of style’. Seperti remaja zaman sekarang, penggunaan Iphone pun dikatakan sebagai hipster. Duduk minum dan lepak di Starbuck pun dikatakan hipster. Barulah hipster dan cool. Boleh terima tak pendapat Mamable ini. Rasanya bolehlah masuk akalkan.

Kalau dalam Wikipedia Bahasa Melayu – Perkataan ini muncul ditengah-tengah zaman kegemilangan muzik Jazz. Perkataan ini ketika itu merujuk sebagai adjektif untuk menerangkan tentang scene baru yang sedang berkembang. Walaupun asal usul adjektif itu sering dipertikaikan, sesetengah berpendapat ia berasal dari derivatif perkataan “hop” pada “hip hop” yang berasal dari kata opium, ada pula yang berpendapat ia berasal dari perkataan “hipi,” dalam bahasa afrika yang membawa maksud “untuk membuka mata seseorang”. Walaupun begitu, “hip” akhirnya diterima sebagai awal diikuti dengan akhiran -ster dalam bahasa inggeris (contoh lain seperti: spinster dan gangster), dan “hipster” memasuki senarai dalam kamus bahasa inggeris.

Related image
Gambar di ambil dari Freepik – Google
Related image
Gambar di ambil dari Vector – Google
Image result for trend hipster di malaysia
Gambar di ambil dari Smile In My Life Blog – Google

Daripada hipster, kini muncul pula raver. Apa itu raver? Berasal daripada perkataan rave, yang dari segi bahasanya membawa maksud percakapan yang merepek, meracau atau menggambarkan keghairahan dan keterujaan ketika memperkatakan tentang sesuatu. Sekitar tahun 80an, trend Rave iaitu jenis tarian baru yang menjadi fenomena dalam kalangan remaja Malaysia sekarang. Kumpulan remaja ini juga menggelarkan diri mereka sebagai Ravers. Dulu popular dengan kumpulan punk, gothic, dan black metal yang menjadi ikutan segelintir remaja, tetapi kali ini kumpulan ravers nampaknya mula menjadi ikutan baru. Bila terserempak dengan ravers di sekitar KLCC pada hujung minggu, Mamable sampaikan tidak faham apa yang sedang mereka lakukan kerana kalau dilihat pada tarian mereka tiada langkah langsung dan hanya perlu menggerakkan tangan dan kaki saja. Sampaikan Mamable sendiri mengecam trend ravers ini bila terlihat video mengenai seorang budak perempuan bertudung menari ravers atau remaja yang bergambar dengan menggayakan tangan mereka menghala ke arah kanan atau kiri. Serius Mamable katakan yang Mamable gelihati dengan gelagat mereka.

Image result for trend raver di malaysia
Gambar di ambil dari Buasir Otak Blog – Google
Related image
Gambar di ambil dari Ultranews.com – Google

Kalau kita perhatikan dari sudut yang lain, dengan kemunculan semula trend OOTD, Hipster dan Ravers, kini kalau kita perasan terbentuk pula bahasa slang dikalangan remaja, gen y malahan kita sendiri. Slang merupakan ragam bahasa yang tidak resmi dan biasanya dipakai oleh kaum remaja atau kelompok tertentu sebagai alat komunikasi internal. Merupakan bahasa yang digunakan oleh suatu kelompok manusia iaitu remaja dan hanya kelompok remaja tersebut yang memahaminya serta ia juga dianggap bahasa yang tidak rasmi. Antara bahasa slanga yang popular di kalangan remaja ialah mat rempit, cun, jambu, balak, pak we, mak we, skema, dan lain-lain lagi. Ada juga beberapa contoh bahasa slanga lain yang kurang popular dan hanya difahami oleh kumpulan remaja tertentu seperti hantu (spy guru), mengopi (meniru dalam peperiksaan), loga (rambut keriting), relay (merokok), spot light (mata luas) dan spike (rambut tercacak). Facebook, Instagram, Twitter, WeChat, Whatsapp dan sebagainya merupakan suatu kehendak dan berfungsi sebagai suatu alat komunikasi masakini.

Related image
Gambar di ambil dari slideshare.net – Google
Image result for bahasa slanga
Gambar di ambil dari fatiku.wordpress.com – Google

Remaja merupakan golongan yang berada pada zaman peralihan antara kanak-kanak dengan dewasa. Pertumbuhan remaja pada peringkat umur 16 hingga 18 tahun menyebabkan mereka amat memerlukan teman-teman sama ada yang sama jenis atau berlainan jenis. Sesetengah pihak berpendapat selagi ada remaja selagi itulah bahasa slang akan terus berkembang. Namun, penyebaran bahasa slanga ini harus dikawal supaya keindahan bahasa Melayu terus terpelihara. Marilah sama-sama kita memartabatkan bahasa Melayu.

 

Related image
Gambar diambil dari http://sitimariamkhairunisamohdbadri.blogspot.my – google

Inilah yang Mamable katakan kesinambungan daripada ootd, selfie, hispter, raver dan bahasa slang. Berkait rapat antara satu sama lain. Hanya akal fikiran yang boleh membezakan antara baik dan buruknya. Bukan salah remaja dan kemajuan itu sendiri tetapi cara bagaimana kita mengolahkannya.

“Cintailah bahasa kita, kerana bahasa jiwa bangsa dan budaya cermin negara kita”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s