Ngauman Dinosaurs Di Matic Ampang


I am what I am………

Kuala Lumpur, 14.10.2017 – Mesin masa telah membawa Mamable merasai sendiri dengan ‘watch them move! hear them roar!’ di Lanai Matic, Jalan Ampang dan Malaysia merupakan negara pertama di Asia yang telah dipilih untuk Pameran ‘Dinosaurs Alive KL’ ini.

Image may contain: 1 person, text

Image may contain: sky and outdoor

Image may contain: one or more people and outdoor
Dinosaurs Alive In KL di Lanai Matic, Jalan Ampang. Seekor Pachycephalosaurus menyambut kedatangan anda…..

Seekor Baryonyx menyambut Mamable dengan ngaumannya ‘Selamat Datang’ ke ‘The Dinosaurs Alive In KL’. Mamable seperti seorang ‘Renjer Hutan’ yang telah dihantar melalui mesin masa ke hutan tebal yang dipenuhi dengan haiwan prasejarah iaitu dinosaur.

Image may contain: one or more people
Mereka bergerak dan mengaum

No automatic alt text available.

Dalam bahasa Greek, dinosaur bermaksud ‘cicak yang dahsyat’. Haiwan prasejarah ini yang telah menghuni bumi lebih kurang 165 juta tahun dahulu. Mamable meneroka di dalam hutan buatan yang dipenuhi 40 ekor dinosaur animatronik yang berskala besar dengan saiz sebenar. Suasana dewan pameran yang seakan-akan sama seperti kehidupan sebenar dinosaur. Bersesuaian dengan pameran ini yang bertemakan Jurassic ‘Dinosaurs Alive’. Mamable juga berpeluang menyentuh dan memegang dinosaur. Teksturnya yang lembut, perutnya yang kembang kempis kerana bernafas dan ekornya yang bergerak ke kiri dan kanan bagaikan ia dinosaur yang sebenar. Berada dikalangan mereka membuatkan Mamable menjadi sangat kerdil. Aduhaiiiiiiiiii

Image may contain: plant

Image may contain: 1 person, closeup and outdoor
Mamable bersama Brachiosaurus

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.
Triceratops

No automatic alt text available.

Image may contain: outdoor
Parasaurolophus

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people

No automatic alt text available.
Telur dinosaurs

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people

No automatic alt text available.
Leaellynasaura
No automatic alt text available.
Styracosaurus
Image may contain: one or more people
Allosaurus
No automatic alt text available.
Baryonyx

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people
Tyrannosaurus

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.
Rangka T-Rex
Image may contain: plant
Rangka T-Rex

Kelibat seekor mengkarung zalim yang mempunyai kuasa gigitan yang paling kuat berbanding dinosaur yang lain iaitu Tyrannosaurus atau T-Rex telah menarik perhatian Mamable. Siapa yang tak gerun kalau berhadapan dengan haiwan tersebut. T-Rex yang berukuran 9 meter x 25 meter merupakan tarikan utama dalam pameran ini.Selain T-Rex, terdapat juga beberapa haiwan prasejarah yang lain seperti ApatosaurusDimetrodonIguanodonIrritatorTriceratops dan banyak lagi. Melalui pameran ini, kanak-kanak dan ibubapa berpeluang untuk mempelajari sejarah kewujudan haiwan-haiwan tersebut dan ia juga merapatkan hubungan sillarturrahim diantara ibubapa dan anak-anak.

Image may contain: one or more people and plant

Image may contain: plant, outdoor and nature

Image may contain: cloud

Image may contain: cloud, sky and outdoor

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people

No automatic alt text available.

Zon-zon aktiviti yang terdapat di pameran ini ialah :
1. Zon penggalian telur dan fosil dinosaur
2. Zon kraf pasir
3. Zon memasang rangka-rangka dinosaur
4. Zon Jumping Castle

Zon Penggalian Telur Dan Fosil Dinosaur

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people and people sitting

Zon Kraf Pasir (Sand Art)

Image may contain: one or more people and people sitting

No automatic alt text available.

Zon Memasang Rangka-Rangka Dinosaur

No automatic alt text available.

Zon Jumping Castle

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Zon Slot Tayangan

Image may contain: people sitting and indoor

Zon Untuk Bergambar & Swafoto

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Kiosk Menjual Makanan & Minuman

Image may contain: one or more people, people standing and food

Zon Makan, Minum & Santai

No automatic alt text available.

Tiket :

1. Dewasa (Pelancong) – RM75
2. Dewasa (Mykad) – RM50
3. Kanak-kanak (Pelancong berumur 3-12 tahun) – RM45
4. Kanak-kanak (Mykad berumur 3-12 tahun) – RM30
5. Kanak-kana bawah 3 tahun – percuma
6. Warga Emas (Pelancong-atas 60 tahun) – RM50
7. Warga Emas (Mykad-atas 60 tahun) – RM40
8. Berkumpulan (10 atau lebih) – diskaun 10%
9. Berkumpulan sekolah (20 atau lebih) – RM25

Image may contain: one or more people, plant, house, tree and outdoor

No automatic alt text available.

Maklumat operasi :

1. Waktu beroperasi bermula 10.00 pagi hingga 10.00 malam setiap hari.
2. Bertempat di Lanai Matic, No. 109, Jalan Ampang Kuala Lumpur.
3. Lawati laman web www.dinosaursalive.asia

Image may contain: outdoor

Image may contain: plant, tree and outdoor
Matic, Jalan Ampang

26 thoughts on “Ngauman Dinosaurs Di Matic Ampang

  1. Agak-agak sampai bila Dinosaur ni akan ada kat Matic sebab ada plan nak datang tapi tak tahu bila free menarik juga sini. Kita pernah pergi yang kat Danok taman Dinosaur memang best sangat…

    Liked by 1 person

  2. ini kalau SA bawak anak buah SA si kembar tu mau lintang pukang depa lari ni…diorang tu takut lebih..mula2 nak pi sure semangat..dah sampai sure lari lintang pukang siap package memekik melolong

    Liked by 1 person

  3. Boleh lah masukkan taman dinosour ni dalam list jalan-jalan nanti. Thanks mama. Macam tau-tau je hihi..
    Tetiap tahun Annur sengaja ambil turn duit kutu bulan November khas untuk bawa anak jalan-jalan masa cuti sekolah. Bagus jugak bawak anak ke tempat-tempat macam ni.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s