Sekinchan Trip – Apa Ada Di Sekinchan, Selangor


I am what I am…………

Sekinchan, pasti ramai yang terbayang disebalik sebuah pekan koboi ini terdapat suasana kampung dengan hamparan sawah padi yang menghijau dan burung-burung berterbangan di perkampungan nelayan yang mendamaikan. Sawah padi dan pantai,   satu kombinasi elemen yang sempurna bagi mereka yang cintakan alam sekitar  dan kehijauan. Juga menjadi pilihan utama jurugambar untuk sesi fotografi perkahwinan. Mana nak cari tempat yang yang kaya dengan kedua-dua unsur tumbuhan dan air laut serta terletak tidak jauh dari ibu kota? Inilah dia tempatnya. Jauh dari hiruk pikuk ibukota. Dengan perjalanan yang mengambil masa selama 1 1/2 jam.

Mamable tak sangka Sekinchan merupakan laluan yang seringkali digunakan ketika balik kampung sebelah Mak iaitu Bagan Datoh, Perak ada tarikannya tersendiri.

gambar peta
Peta Sekinchan –  Gambar kredit : Google

米樂坊- Pearl Rice Garden

Image may contain: sky, skyscraper, tree and outdoor

Kepada mereka yang datang ke sini dan nikmati ‘an exciting Sekinchan daytrip’ dalam sehari saja, jangan risau  kerana  terdapat beberapa tempat penginapan dan  salah satunya adalah 米樂坊- Pearl Rice Garden.

Pearl Rice Garden menawarkan  penginapan yang selesa, jimat dan moden. Penginapan percutian keluarga  dan rakan-rakan yang menampilkan bilik-bilik yang hipster, rekaan terkini dan ‘cottage style’. Seperti kita  sedang bercuti  di rumah sendiri. Juga mempunyai pemandangan yang cantik dan tempat yang sesuai untuk berswafoto.

Terdapat 3 unit penthouse yang berbeza iaitu:

1. Cottage Style – nombor 8-13 A-A (RM1,188.00)
Mempunyai 7 buah bilik dan 5 buah tandas. Setiap bilik terdapat dekorasi yang berlainan. Penthouse ini boleh memuatkan lebih dari 20 orang dalam satu masa. Disediakan juga dapur yang membolehkan  para  tetamu memasak.

Bilik 1
1 katil bersaiz queen, 1 katil sofa bersaiz  queen
Bilik 2
1 katil  bersaiz queen, 1 katil single
Bilik 3, 4 & 5
2 katil  bersaiz queen
Bilik 6 & 7
1 katil  bersaiz queen
Image may contain: outdoor
Dekorasi di Cottage Style

Image may contain: people sitting, table and indoor

Image may contain: table, tree, sky, indoor and outdoor

Image may contain: tree, sky, outdoor and nature
Kertas dinding – pemandangan yang realiti di sawah padi dan dijadikan kertas dinding
Image may contain: people sitting, table, living room and indoor
Ruang tamu
Image may contain: living room and indoor
Ruang tamu
Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting
Gambar keseluruhan ruang. Gambar kredit : K Network Media
No automatic alt text available.
Dekorasi seperti di perkampungan nelayan
Image may contain: kitchen and indoor
Dapur dan kelengkapan yang disediakan
Image may contain: people sitting
Pemandangan dari balkoni

Image may contain: table and indoor

 

Image may contain: bedroom and indoor
BIlik 5 – 2 katil  bersaiz queen
No automatic alt text available.
Tandas di bilik no. 5
Image may contain: indoor
Bilik 1 – 1 katil bersaiz queen, 1 katil sofa bersaiz  queen
Image may contain: bedroom and indoor
Bilik 1 – 1 katil bersaiz queen, 1 katil sofa bersaiz  queen
Image may contain: indoor
Bilik 1 – Dekorasi padi di hujung kepala katil

Image may contain: screen and indoor

Image may contain: bedroom and indoor
Bilik 1 – Katil sofa
Image may contain: living room and indoor
Bilik 1 – Katil sofa
No automatic alt text available.
Bilik 1 – Tandas
No automatic alt text available.
Bilik 1 – Dekorasi

 

No automatic alt text available.
Bilik 1 – Dekorasi
Image may contain: bedroom and indoor
Bilik 3 – 2 katil  bersaiz queen
No automatic alt text available.
Bilik 3 – Dekorasi bilik
Image may contain: bedroom and indoor
Bilik 4 – 2 katil  bersaiz queen
Image may contain: 1 person, smiling
Bilik 4 – 2 katil  bersaiz queen. Dua tingkat  lagi.
Image may contain: bedroom and indoor
Bilik 2 – 2 katil  bersaiz queen. Dua tingkat  lagi.
Image may contain: people sitting and indoor
Bilik 2 – 2 katil  bersaiz queen. Dua tingkat  lagi.

Image may contain: bedroom and indoor

Image may contain: indoor
Bilik 6 & 7 – 1 katil  bersaiz queen setiap bilik

Image may contain: plant

 

2. Japanese Style – nombor 7-13 A-A (RM1,088.00)
Mempunyai 6 buah bilik dan 5 buah tandas. Setiap bilik menampilkan dekorasi dan tatahias berunsur Jepun, moden dan idealistik. Boleh memuatkan 18-20 orang dalam satu-satu masa. Disediakan juga dapur yang membolehkan  para  tetamu memasak.

Bilik 1
1 katil bersaiz king, 1 katil sofa bersaiz  queen
Bilik 2
1 katil bersaiz king
Bilik 3
1 katil  bersaiz queen, 1 katil single
Bilik 4
1 katil  bersaiz queen, 1 katil single
Bilik 5
2 katil bersaiz queen
Bilik 6
1  katil  bersaiz queen
Image may contain: table and indoor
Image may contain: plant
Image may contain: people sitting, table, living room and indoor
Ruang makan dan ruang tamu
Image may contain: living room, table and indoor
Dekorasi yang terdapat di ruang tamu
Image may contain: indoor
Dapur dan kelengkapan yang disediakan
Image may contain: indoor
Bilik 1 – 1 katil bersaiz king, 1 katil sofa bersaiz  queen
Image may contain: bedroom and indoor
Bilik 5 – 2 katil bersaiz queen
Image may contain: indoor
Bilik 5 – Kelengkapan yang disediakan

 

Image may contain: indoor
Bilik  4 – 1 katil  bersaiz queen, 1 katil single. Kredit gambar : Google
Image may contain: 2 people, people smiling, living room and indoor
Ruang istirehat di aras 2 dan bersebelahan dengan bilik no. 4

3. Modern Style – nombor 9-13 A-A (RM1,388.00)
Mempunyai 6 buah bilik dan 6 buah tandas. Dilengkapi dengan tandas. Disediakan juga dapur yang membolehkan  para  tetamu memasak. Dekorasi moden dan penggunaan warna hitam dibeberapa tempat. Menepati citarasa masakini. Boleh memuatkan 18-20 orang dalam satu-satu masa. Satu-satunya penginapan yang  mempunyai Rooftop Garden. Amat sesuai untuk jamuan BBQ dan  beberapa majlis lain.

Bilik 1
1 katil bersaiz king, 1 katil sofa bersaiz  queen
Bilik 2
1 katil bersaiz king
Bilik 3
1 katil  bersaiz queen, 1 katil single
Bilik 4
1 katil  bersaiz queen, 1 katil single
Bilik 5
2 katil bersaiz queen
Bilik 6
2 katil  single
Image may contain: indoor
Ruang makan
Image may contain: indoor
Ruang tamu
Image may contain: kitchen and indoor
Dapur dengan kelengkapan yang disediakan
Image may contain: indoor
Ruang beristirehat  di aras  2
Image may contain: indoor
Bilik 2 – 1 katil bersaiz king. Salah satu bilik yang  Mamable sempat snap  sebab handphone kehabisan bateri.
Image may contain: outdoor
Rooftop Garden
Image may contain: outdoor
Satu-satunya penginapan yang mempunyai Rooftop Garden. Sesuai untuk diadakan parti BBQ.
Image may contain: outdoor
Pemandangan Pekan Sekinchan dari Rooftop Garden

Kemudahan Yang Disediakan

Tempat letak kereta yang luas, selamat dan percuma. Terletak di dalam bangunan itu sendiri dan terlindung daripada hujan dan panas.

Kolam renang yang luas untuk kanak-kanak dan  orang dewasa.

Penggunaan access card untuk memasuki premis dan ia lebih selamat.

Image may contain: pool, outdoor and water
Kolam renang di aras 3

Info : Untuk tempahan penginapan : https://www.airbnb.com/ atau https://www.facebook.com/pearlricegarden/

One Resident Condominium
Sekincan, Selangor, Malaysia – hubungi 012-692 7028

Galeri  Padi Sekinchan

Image may contain: grass, sky, nature and outdoor
Hamparan sawah padi Sekinchan. Gambar kredit : Google

Sekinchan dikenali sebagai Jelapang Padi Selangor, Sekinchan. Sawah-sawah yang terdapat di sini dipanggil estat padi. Ia memberikan hasil yang berlipat ganda berbanding dengan cara pengurusan secara konvesional. Kalau nak tahu, di sinilah aktiviti memproses padi menjadi beras bermula daripada penanaman benih sehingga ia siap dipasarkan.

Galeri ini sebenarnya kilang padi milik PLS Marketing (M) Sdn Bhd yang menyediakan ruang khas mempamerkan cara menanam dan memproses padi kepada para pengunjung.

Pengunjung perlu membeli 1 paket beras  yang berharga RM5.00 sebagai tiket untuk memasuki galeri ini. Dalam masa yang sama para pengunjung dapat melawat galeri dan membawa balik sepaket beras sebagai cenderamata.

Mamable dapat menonton video pendek yang memaparkan cara lama dan baru menanam padi.

Image may contain: 1 person, indoor
Penerangan daripada kakitangan Galeri Beras Sekinchan

Image may contain: food

Image may contain: dessert and food

Image may contain: dessert and food

Image may contain: 5 people, people sitting
Rakan-rakan media

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: text

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor

Image may contain: one or more people, people sitting, hat and outdoor

Image may contain: indoor

Image may contain: food

Info : Lot No. 9990, Jalan Tali Air 5, Ban 2, Selangor, 45400 Sekinchan, Malaysia     hubungi 016-205 6558 atau lawat laman web http://www.plsgroup.com.my/v2/

Ah Ma House

Ah Ma House yang bermaksud rumah nenek iaitu galeri yang bercirikan rumah tradisional masyarakat Cina. Susun atur dalamannya juga dihias kemas bagi menghidupkan suasana.

Ah Ma House bukanlah merujuk kepada rumah kepunyaan seseorang. Ia sebenarnya sebuah kedai roti yang menjual biskut tradisional, kek, kuih bahulu dan kuih kapit. Memasuki sahaja kedai ini, ia mengingatkan kembali memori kenangan semasa Mamable kanak-kanak dulu. Mana taknya tersusun makanan, gula-gula dan permainan yang biasa Mamable semasa zaman kanak-kanak dulu.

Image result for ah ma house di sekinchan selangor
Gambar kredit : Tripadvisor

No automatic alt text available.

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: dessert and food

Image may contain: indoor

Image may contain: indoor

No automatic alt text available.

Image may contain: food and indoor

Image may contain: indoor

Image may contain: 1 person, indoor

Image may contain: indoor and food

Info : Lot 10376, Jalan Tali air 5, Kampong Sekinchang, 45400 Sekinchan, Selangor, Malaysia. Tel: 019-378 3300.

Mangga Sekinchan

Sekinchan juga terkenal dengan ladang tanaman mangga. Meskipun masa suntuk dan handphone pula kehabisan bateri, sebab itu  Mamable tak dapat nak snap gambar. Terdapat juga buah-buahan yang lain termasuk jambu, ciku, jagung, mangga biasa dan paling terkenal adalah mangga Taiwan kerana saiznya yang besar.

Image result for mangga sekinchan
Gambar kredit : http://www.vi-vian.com
Gambar kredit : http://www.vi-vian.com

Wishing  Tree & Pantai Redang

Ini bukan alam fantasi dan ia sememangnya realiti. ‘Wishing Tree’ di Pantai Redang, Sekinchan merupakan tempat bagi mereka yang berniat sesuatu dan melemparkan tangkal ke arah Wishing Tree. Lagi tinggi balingan tangkal tersebut lagi bagus. Walaupun tak pasti kebenarannya (betul ke impian akan tercapai kalau buat macam tu?), tapi ianya nampak sangat cantik dalam gambar. Layan sajalah.

Pantai Redang….siapa sangka di Sekinchan terdapat pantai. Bukan pantai untuk mandi manda tetapi sesuai sebagai tempat untuk bersantai, bermain layang-layang dan berswafoto. Sambil bersantai, pengunjung juga boleh menikmati snek ringan yang dijual di persisiran pantai.

Berdekatan dengan perkampungan nelayan kerana terdapat bot-bot nelayan di jeti. Memang cantik pemandangan di sini.

Image may contain: tree, outdoor and nature
Wishing Tree

Image may contain: plant and outdoor

Image result for pantai redang sekinchan
Pantai Redang, Sekinchan. Gambar kredit : http://klshortgetaway.blogspot.my

Kami Makan Tengahari Di Kafe Mamawe

Mestilah rasa  lapar selepas check in sebab dah masuk makan tengahari. Siapa kata di Sekinchan  tidak ada  tempat makan yang sedap dan selesa. Pilihan kami adalah Kafe Mamawe. Kafe Mamawe menawarkan pelbagai menu taki kira western atau masakan Melayu. Harga pula berpatutan.

Kafe Mamawe
Image may contain: 9 people, people smiling, people sitting
Kami kelaparan

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: 1 person, food

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: food

Image may contain: dessert and food

Info : 29, Jalan Menteri Besar 2, Pekan Sekinchan, 45400 Sekinchan, Selangor, Malaysia.

Suasana BBQ & Steamboat Di Rooftop Garden

Para pengunjung boleh request pada Pearl Rice  Garden jika ingin mengadakan BBQ   atau majlis sambutan harijadi. Malah mereka sendiri boleh  menganjurkan dan membuat segala persiapan.

No automatic alt text available.

Image may contain: night, sky and outdoor

Image may contain: food

Image may contain: people sitting, people eating, food and indoor

Image may contain: one or more people, people sitting and indoor

Image may contain: 1 person, sitting

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing

Image may contain: 1 person, sitting

Image may contain: one or more people, people sitting and guitar

Kami Puashati Dengan  Pearl Rice Garden, Potboy Groceries, Cap Asas, Foodilifecious, K Networks Media & Foodfootage

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing and outdoor
Sebelum bertolak. Gambar kredit : Jason Tan Ah Joo

Image may contain: table

 

Image may contain: 2 people, people sitting, table and indoor

Image may contain: 1 person, smiling, closeup

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing

Image may contain: 11 people, people smiling, people sitting, people eating, table, food and indoor
Hari terakhir kami di Restoran Guan Seng Long, Sekinchan (restoran halal). Gambar kredit : Jason Tan Ah Joo

Jangan berasa pelik kalau terjumpa batu karang di Sekinchan.

Image may contain: one or more people, people standing and table
Kedai yang  menjual hiasan dan cenderahati  daripada batu karang

Image may contain: shoes and food

No automatic alt text available.

Image may contain: food

Terlalu singkat trip Mamable kali ini. Rasa seperti ingin  sambung lagi percutian ini. Ucapan terima kasih kepada One Residence – Pearl Rice Garden, Potboy Groceries, Galeri Padi Sekinchan (PLS Marketing Sdn  Bhd), Cap Asas, Foodilifecious, Foodfootage & K Networks Media untuk Sekinchan Trip ini.

No automatic alt text available.

16 thoughts on “Sekinchan Trip – Apa Ada Di Sekinchan, Selangor

  1. Dulu masa ada keluarga angkat kat Sekinchan, memang suka minum jus mangga kat situ, jejalan @ permatang sawah sambil melihat orang memancing ikan. Now dah makin cantik dah Sekinchan.

    Liked by 1 person

    1. Yup true…jus mangga dia sedap gila weii. Siap yang blended jangan cakaplah. Ais krim malaysia mangga pun…huh dah kecur dah ni

      Like

    1. Masa dalam pembinaan i ingat ia kondo residence tau, rupa-rupanya ia penginapan untuk percutian. Yang penthouse dijadikan sebgai homestay…

      Like

  2. Sis pun dah pernah menjelajah Sekincan, banyak tempat kita teroka, cuma tak tido sana. Cantik jugak condo diaorg, senang lah utk pelancong stay dn melihat keindahan sekincan serta makan seafood kat sana

    Liked by 1 person

    1. Selalu balik kampung di Bagan Datoh, melalui jalan sekinchan….tapi tak tahu pulak Sekinchan ni mempunyai tempat yang cantik utk dilawati.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s