Mengapa Masakan Sichuan Menjadi Pilihan


I am what I am…..

Pedasnya yang menggigit membuatkan mulut kebas tak rasa apa-apa. Sampaikan mata  pun berair ketika nak ambil gambar. Pernah juga dengar masakan Sichuan ni tapi tak pernah cuba lagi. Jadi Mamable nak sharing apa yang Mamable review semalam.

Sichuan terkenal sebagai pusat masakan yang paling sedap di negeri China. Masakan Sichuan amat disukai oleh orang ramai, bukan hanya di Sichuan itu sendiri, malah di seluruh negara. Sering kali dikaitkan dengan ladanya yang mampu membuatkan mulut berasa kebas serta rempah ratus yang digunakan merangkumi pelbagai rasa asli dan aroma yang unik disebabkan oleh penggunaan banyak bawang putih, lada serta Sichuan peppercorn.  Semua sajian berasaskan cili dengan kombinasi rasa masam, pedas, panas, manis, pahit dan masin

Mengapa masakan Sichuan yang pedas menggigit menjadi pilihan ramai? 

  1. Sichuan terletak di kawasan yang cuaca yang agak lembap di wilayah tersebut, menyebabkan banyak orang kena penyakit reumatisme. Dikatakan lada atau cili mempunyai fungsi untuk menghilangkan ‘kesejukan’. Pada mulanya orang tempatan Sichuan makan lada hanya untuk memanaskan badan, tetapi lama kelamaan, mereka mula gemar dengan rasa pedas tersebut.
  2. Masakan Sichuan mempunyai pelbagai rasa dan kaedah masakan, justeru masyarakat dari negara mana pun berpeluang untuk merasainya.
  3. Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) menggelar Chengdu sebagai City Gastronomy kerana menjadi tempat kelahiran pelbagai makanan tradisi.
  4. Ibu kota wilayah Sichuan memang terkenal dengan beruang panda dan ia merupakan salah satu faktor tarikan para penggemar makanan dari seluruh dunia.

No automatic alt text available.

Appetiser

Image may contain: food
Tossed Black Fungus with Vinegar
Image may contain: food and indoor
Tossed Black Fungus with Nuts and Kai Lan
Image may contain: food
Sliced Chicken with Hot & Spicy Sauce
Image may contain: food
Tossed Chicken with Sichuan Spices

Soup

This slideshow requires JavaScript.

Main Course

Image may contain: food
‘Chongqing’ Style Deep-fried Crispy Chicken with Dried Chilies
Image may contain: food
Deep-fried Crispy Grouper Fish Fillet with Sweet & Sour Sauce

This slideshow requires JavaScript.

Image may contain: food
Mapo Tofu

Dessert

This slideshow requires JavaScript.

Image result for dessert sichuan
Rice Jelly with Nuts

Sepanjang promosi ‘Authencally Sichuan’ ini, Dorsett Hotels telah melamar Chef Harley dan Chef Teresa yang telah diterbangkan khas dari Chengdu ke sini. Chef Harley merupakan Executive Chinese Sous Chef di Dorsett Grand Chengdu. Manakala Chef Teresa pula merupakan Chinese Pastry Supervisor di Dorsett Grand Chengdu dan seorang chef yang mahir dalam pastri dan dim sum. Beliau kerap kali memenangi anugerah kulnari. Mereka berdua bekerjasama bersama team Dorsett Hotels untuk memastikan para tetamu menikmati citarasa autentik masakan dari Sichuan.

Image may contain: 2 people, people sitting, food and indoor

Dorsett Hotels mempertaruhkan sajian ‘Authentically Sichuan’ bermula pada :

  • 04.08.2018 – 14.08.2018 yang dihidangkan secara ala-carte dan set menu di The Emperor Chinese Restaurant, Dorsett Grand Subang.
  • 06.08.2018 – 14.08.2018 pula di Citra Rasa Restaurant, Dorsett Putrajaya.
  • 15.08.2018 – 21.08.2018 di Checkers Cafe, Dorsett Kuala Lumpur.
  • 23.08.2018 – 29.08.2018 di Victoria’s Brasserie, Dorsett Grand Labuan.

Info Dorsett Hotels :

https://www.facebook.com/DorsettGrandSubang/

https://www.facebook.com/dorsettputrajaya/

https://www.facebook.com/dorsettkualalumpur/

https://www.facebook.com/DorsettGrandLabuan/

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s