Penangan Nasi Ambeng Homestay Haji Dorani, Sabak Bernam


I am what I am……..

Pernah makan nasi ambeng? Dihidangkan panas dalam dulang dengan nasi putih, ayam semur (ayam masak kicap), sambal goreng mee goreng, serunding kelapa dan tempeyek cukup mengenyangkan. Daun pisang digunakan sebagai pelapik di atas nasi memberikan bau aroma pada nasi tersebut.

Paling best bila melihat sendiri penyediaan nasi ambeng. Aktiviti memasak dan menyediakan nasi ambeng ini mengambil masa 3 hingga 6 jam tau. Hero utama dalam nasi ambeng ini adalah ayam semur. Diikuti dengan serunding kelapa, sambal goreng, mee goreng dan tempeyek. Cara makan nasi ambeng ni adalah menghidangkannya dalam dulang yang besar dan dimakan beramai antara 4 – 6 orang dalam satu hidangan. Sesungguhnya nasi ambeng ni dapat mengeratkan silaturrahim dikalangan kita, tanpa kita mengetahui begitu simboliknya nasi ambeng ini.

This slideshow requires JavaScript.

Hubungan orang Jawa dengan nasi ambeng ibarat irama dan lagu malah makanan tradisi itu kekal menu wajib dalam pelbagai majlis keraian masyarakat itu terutama di kampung-kampung.

Peminat nasi ambeng, ayuh kita ke Homestay Haji Dorani, Sabak Bernam di Selangor jika mahu menikmati keenakan makanan Jawa asli itu sambil dihidangkan dengan suasana alam yang mendamaikan, dengan hamparan sawah padi yang menghijau.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s