Promosi September 2016 AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur : Set Nasi Briyani Ayam & Sirap Bandung


chicken_biryani

Berjumpa kembali..entri kali ini berkenaan Nasi Briyani Ayam…

Pengenalan Nasi Briyani Ayam: Resepi Nasi Briyani Ayam atau biryani (beriani) adalah hidangan yang menpunyai kemiripan dengan nasi (biasanya dari beras basmati) yang dimasak bersama rempah-rempah, sayur-sayuran atau daging. Hidangan ini dikenali dengan tambahan kata nasi, iaitu nasi briyani, nasi biryani atau nasi beriani. Nama hidangan ini berasal dari Bahasa Parsi yang bererti goreng atau panggang. Pada zaman dahulu, beras digoreng di dalam minyak samin sebelum direbus di dalam air bersama rempah-rempah sehingga setengah matang. 

Briyani dibuat dari beras yang sudah direbus di panci terpisah. Setelah beras setengah matang, beras akan dicampur dengan bahan-bahan lain, ditutup rapat di dalam panci, dan dimasak sehingga matang. Briyani adalah berbeza dengan pullao (pilaf) dalam cara memasak. Sewaktu membuat pullao, beras digoreng bersama rempah-rempah di dalam minyak samin dan terus dimasak sehingga matang. Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak briyani kepada orang India dan Pakistan. Hidangan ini tidak hanya terkenal di India dan Pakistan, malahan juga di Iraq, Iran, Afganistan, Bangladesh, dan di kalangan penduduk muslim Sri Lanka.

Di Malaysia dan Singapura, hidangan ini dipanggil Nasi Beriani, Nasi Briyani, Nasi Briani atau Nasi Minyak. Biasa disajikan dengan hidangan rendang dan minuman Sirap Bandung terutama semasa majlis-majlis perkahwinan komuniti orang Melayu Islam. Nasi Beriani Gam, satu pandangan tersendiri bagi hidangan terkenal dan kegemaran dalam negeri Johor Malaysia selatan, terutama sekali dalam daerah Muar dan Batu Pahat. Nasi Briyani Gam Muar adalah cukup serasi dan digemari oleh masyarakat kini, terutama di selatan tanah air.

Manakala di Singapura, hidangan ini dipanggil Nasi Briyani oleh orang Melayu atau hanya Briyani oleh orang India . Nasi Briyani adalah satu hidangan amat terkenal di kalangan sebahagian besarnya komuniti India Selatan, minoriti India dan komuniti Melayu Islam etnik, menjadi satu pilihan untuk hidangan utama di upacara-upacara perkahwinan kedua-dua komuniti ini. Terdapat juga restoran-restoran khusus untuk menyediakan Nasi Briyani bagi jamuan, keduri atau majlis yang mustahak.

Petikan di ambil daripada Wikipedia: Beriani (disebut [bɪr.jaːniː]) merupakan hidangan nasi campur dari Benua Kecil India. Ia dibuat dengan rempah-ratus, beras dan daging atau sayur-sayuran.Asal beriani tidak pasti. Di Utara India, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Mughlai dan di India Selatan, ia secara tradisinya dikaitkan dengan masakan Hyderabadi.Masakan ini merupakan salah satu pengaruh utama Tamadun Islam di India.

ancasa-hotel-spa-kuala-lumpur

Walaupun dah hampir penghujung bulan September, rasanya tak terlambat untuk Ros cerita serba sedikit mengenai promosi Set Nasi Briyani Ayam bersama Sirap Bandung.

chicken-briyani-4

Nasi Briyani Ayam….hurmmm selalunya orang akan pergi ke warung atau restoran jika nak makan Nasi Briyani. Kalau tak silap Ros, Restoran Insaf, Jalan Tuanku Abdul Rahman merupakan restoran yang terkenal dengan hidangan Nasi Briyani.

Kepada penggemar Nasi Briyani, bulan September ini, AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur mempromosikan Set Nasi Briyani Ayam bersama Sirap Bandung dengan bersih RM30.00 setiap hidangan.

Cef Yohanis merupakan cef yang bertanggungjawab dan orang kuat dalam menyediakan hidangan ini. Gentar tak gentarlah kalau ia melibatkan citarasa dan kepuasan hati pelanggan.

dsc_2405
Cef Yohanis (Cef Eksekutif)

Ada lagi ke sesiapa yang belum mencuba Set Nasi Briyani Ayam bersama Sirap bandung di AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur? Ada juga yang tertanya-tanya mengenai promosi Nasi Briyani di hotel kami. Ok, di bawah ni jawapan dia. Rugi kalau tak datang mencuba.

Info : Promosi ini bermula dari 1hb hingga 30hb September 2016.
Waktu operasi dari pukul 10.00 pagi -10.00 malam di Saffron Brasserie, AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur.
Untuk tempahan sila hubungi 03-20266060 sambungan 7703 atau boleh melayari laman sesawang kami iaitu http://www.ancasahotels.com

pic7

Jalan Tun Tan Cheng Lock, 50500 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s